Wallström på gränsen till Nordkorea – ska också följa skidor och curling
Publicerad 2018-02-20
Margot Wallström är i Sydkorea – och talar om Nordkorea.
Hon har också besökt den svenska truppen som övervakar gränsen mellan länderna. Och ska snart besöka OS för att se skidor och curling.
– Man kan bara beundra hur Sydkorea har genomfört de olympiska spelen, men också hur de försöker få till stånd en politisk dialog med Nordkorea, säger Wallström.
Det är första gången som den svenska utrikesministern Margot Wallström (S) besöker Sydkorea.
Inför besöket har Sydkorea bett Sverige om fortsatt diplomatiskt stöd kring den upptrappade situationen på Koreahalvön.
Sverige har en roll som skyddsmakt i Nordkorea, vilket innebär att Sverige fungerar som mellanhand för länder utan diplomatisk representation i Nordkorea, bland annat USA.
Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare erbjudit svensk hjälp för att få till stånd samtal mellan USA och Nordkorea.
Besöker demilitariserade zonen
Margot Wallström har under resan haft samtal med sin sydkoreanske utrikesministerkollega Kang Kyung-Wha i Seoul.
– Man kan bara beundra hur Sydkorea har genomfört de olympiska spelen, men också hur de har vidtagit mått och steg för att försöka få till stånd en politisk dialog med Nordkorea med en avspänning och förtroendeskapande åtgärder, säger Wallström.
Hon ringer upp från ett besök vid den demilitariserade zonen Panmunjom, på gränsen mellan Sydkorea och Nordkorea, som hon besöker för första gången. Det krävs ett par försök innan samtalet går igenom.
I området finns sedan länge en svensk trupp som övervakar och som gett Wallström sin bild av situationen mellan länderna just nu.
– Jag har fått prata med alla här och fått veta vad som skulle kunna göras mer, inte minst i den direkta kontakten mellan militär och militär för att undvika misstag och att det eskalerar, säger Wallström.
Träffat amerikansk general
Under dagarna i Sydkorea har Margot Wallström även träffat USA:s general Vincent K Brooks.
– Det var väldigt intressant. De har ingen ambassadör här så han får representera mycket och sköta kontakterna här. Han kan den politiska situationen väldigt väl.
Situationen mellan USA och Nordkorea är mycket spänd och världens ögon har länge varit riktade mot de båda ländernas ledare Donald Trump och Kim Jong-un.
Tror du att det finns förutsättningar för dialog mellan länderna?
– Ja, alla inser ju att vägen framåt är politisk och att man måste försöka, även om det är väldigt små steg och att man får räkna med bakslag och att ingenting är säkert. Alternativet är så mycket värre, med en eskalerande situation och hot om kärnvapenanvändning, bomber och missiler, säger Wallström.
– Resten av världen ser på det här med stor oro.
Ska se Kalla & co
Men Margot Wallströms besök i Sydkorea handlar inte enbart om politik. Hon räknar också med att hinna besöka de svenska olympierna och se skidor och curling.
– Jag gillar vintersport väldigt mycket och tycker det är det roligaste att titta på. Särskilt skidåkningen. Så det ska bli kul.
Själv menar dock Wallström att även OS är politik.
– OS i Pyeongchang har i allra högsta grad handlat om politik. Nu får vi se hur det går efter att OS är över. Det är en fråga som många ställer sig.
Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.