Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Annie Lööf: ”Krypskyttet måste få ett slut”

Publicerad 2017-09-26

Lööf: "Det fungerar inte"Lööf: "Det fungerar inte"

Krypskyttet inom Alliansen måste få ett slut.

Och Ulf Kristersson måste få ordning på Moderaterna om det ska bli en borgerlig valseger nästa år.

De beskeden ger C-ledaren Annie Lööf inför partistämman i Malmö.

– Det fungerar inte, som det är nu, att ha en splittring mellan Allianspartierna men också inom respektive parti, säger hon.

Det är ett välmående Centerparti som samlas till stämma i Malmö på torsdag. Opinionssiffrorna är de högsta på nästan 30 år och Annie Lööf har högst förtroende bland alla partiledare.

När Aftonbladet träffar C-ledaren på hennes kontor i riksdagen några dagar före stämman medger hon att det kan bli en festlig tillställning.

– Det är något märkligt med centerpartister. Vi har hög stämning även när siffrorna är dåliga. Men det är klart att nu när det är positiva siffror känns det i självförtroendet bland dem som är där.

C har under flera år försökt att bredda sig politiskt. Lööf hoppas att det ska fortsätta när man nu ska slå fast den politik man ska möta väljarna med nästa år. Landsbygds-, miljö- och företagarfrågorna ska kompletteras.

Hon ser gärna att ombuden på stämman ”vågar debattera” både välfärds, skol- och trygghetsfrågor med samma entusiasm som mer traditionella C-frågor.

– Så att de som följer stämman från tv-soffan ser vilken bredd vi har i partiet.

Behöver du hålla nere förväntningarna i partiet nu när ni har så höga siffror?

– När man varit nere på riktiga bottensiffror, där i stort sett hela förra mandatperioden handlade om vi skulle åka ur riksdagen eller inte, gör det att man blir ganska ödmjuk även när det går bra. Jag är jätteglad och stolt över de fina siffror vi har nu. Det ger råg i ryggen och en stor stolthet för oss. Men det är opinionssiffror, ingen har röstat ännu.

Splittrad Allians stort problem

Men även om solen nu skiner över hennes parti står Annie Lööf inför flera tuffa utmaningar. En av dem är att väljarna, trots att fler nu kan tänka sig att rösta på C, inte tycker att partiet har bäst politik i viktiga samhällsfrågor. Utöver landsbygds- och miljöpolitiken är förtroendet lågt i sakpolitiken.

Annie Lööf säger sig vara väl medveten om problemet.

– Det är en av de viktigaste målsättningarna jag har som partiledare, att vi ska stärka oss i sakfrågor. Det är ju oftast det som avgör vad människor röstar på. Vi har stärkt oss när det gäller om integration, jobb och företagande. Vi måste fortsätta att bygga förtroende sakta men säkert. Det är så man bygger ett parti långsiktigt.

Men det största problemet för Annie Lööf just nu handlar om Alliansen. Under året har man inte bara varit oense kring flera sakpolitiska frågor. Man har även vitt skiljda meningar i regeringsfrågan och förhållandet till Sverigedemokraterna. Dessutom lyckades man inte enas kring det planerade misstroendevotumet mot försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Hoppas på nya M-ledaren

Alliansen beskrivs i dag som mer oenig än någonsin och på sina håll har den redan dödförklarats.

På söndag, samma dag som C-stämman avslutas, ska Moderaterna välja ny partiledare efter Anna Kinberg Batra. En enig valberedning har föreslagit Ulf Kristersson till uppdraget.

Enligt Annie Lööf är valet en chans för Alliansen att få ett nytt momentum. Med en ny ledare på plats hoppas hon att krisen inom M ska vara över och att Alliansbygget ska ta fart igen.

– För mig handlar det kommande året om att byta ut Stefan Löfven som statsminister och att bilda en Alliansregering. Då vill jag att det ska gå bra för alla Alliansens fyra partier. Går det bra för M är det också bra för oss i C. Jag hoppas att den nya moderatledaren kan gjuta självförtroende i partiet och ena partiet. Om det blir lugnt i M kan vi också samla oss i Alliansen för att förbereda oss i ett val.

Nyligen skrev Annie Lööf en debattartikel där hon slog fast att de fyra borgerliga partierna inom kort måste enas i regeringsfrågan så att det gemensamma politiska budskapet ska kunna nå fram till väljarna.

Varför skrev du artikeln?

– Det är ett år kvar till valet och vi behöver samla oss och bli en ansvarstagande och relevant opposition. Ska vi öka väljarstödet och byta ut Löfven fungerar det inte att, som det är nu, ha en splittring mellan Allianspartierna men också inom respektive parti, säger hon.

Vad behöver ni göra?

– Vi måste ta oss i kragen och samla oss kring en politisk reformagenda. Jag tycker att det är hög tid att göra det under hösten, både att komma överens kring regeringsfrågan men också att börja utveckla gemensamma politiska förslag.

”Förstår att folk funderar”

Hur förklarar du för väljarna att det verkar vara så rörigt i Alliansen. Så var det ju inte tidigare?

– Jag förstår att väljarna funderar över vad som händer. Alliansen har ju traditionellt sett varit ett väldigt enat alternativ. Men i ljuset av att det har gått dåligt i ett antal partier har det också blivit ett par skillnader mellan oss, både sakpolitiskt och hur vi ser på regeringsbildandet. Men som partiledare behöver vi ställa oss över det och hitta gemensamma vägar framåt.

Varför har ni inte gjort det tidigare, ni har ju sagt länge att ni ska samla er?

– C kommer fortsätta att driva linjen att Alliansen behöver samlas. Vi tycker lite olika i synen på SD och i ett antal sakfrågor. Men det får inte skymma sikten. Vi måste komma överens för att kunna ge Löfven och Socialdemokraterna en riktig match det kommande året.

Nyligen skrev C:s vice partiordförande Fredrick Federley ett uppmärksammat inlägg på Facebook. Han menade att det interna krypskyttet inom Alliansen skadar borgerligheten och att det enda det kommer leda till är att Socialdemokraterna får fortsätta att styra Sverige.

Annie Lööf håller med honom.

– Det säger sig självt att om vi är fyra partier som ska samarbeta, som ska känna glädje över att ta över i regeringsställning och kunna utveckla Sverige på ett positivt sätt, då måste vi tycka om varandra. Då behöver man lägga ned det krypskytte som finns mellan varandra på vissa nivåer och i stället lägga fokus på att ta den politiska diskussionen med regeringen.

Annie Lööf – så gjorde hon succéAnnie Lööf – så gjorde hon succé