Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Travkungen tjänar storkovan på elever – trots betygsröran

Academedia delade ut 185 miljoner i vinster men sparar på skolmaten

Publicerad 2022-11-20

Ok att ta ut vinster – så länge skolorna levererar.

Det menar Academedias storägare, som också investerar stort i lyxhobbyn travhästar.

Men på en av företagets skolor, Cybergymnasiet, ska man spara in på skolmaten – och eleverna får inte längre använda Nationalencyklopedin.

Det är för dyrt.

– Jag skäms för att vi inte har det mest grundläggande, säger en lärare.

Rune Andersson, grundare av Mellby gård som är huvudägare till Academedia, Sveriges största skolbolag.

I augusti regnade 185 vinstmiljoner över skolbolaget Academedias aktieägare. Den största delen gick till huvudägaren Mellby gård. Miljardären Rune Anderssons familjeföretag, som också äger över 70 travhästar med namn som Mellby Invest och Mellby Free.

Enligt sonen Johan Andersson som tagit över som vd är det rimligt att ta ut vinster från skolorna – ”förutsatt att Academedia når sina kvalitetsmål”.

Ett år efter utredningen: ”Inga resurser”

Men i Academedias senaste kvalitetsrapport nämns inget om att mängder betyg har strykts över och höjts på tvivelaktiga sätt av rektorerna på Cybergymnasiet, en av företagets största gymnasieskolor i Stockholm, med drygt tusen elever.

”Trenden med stigande betygsresultat inom gymnasieskolan fortsätter” skriver Academedia i rapporten, som bevis för den goda kvaliteten i verksamheten. Knappt ett år efter företaget självt upptäckte och utredde problemen med betygssättningen på Cybergymnasiet.

Flera Academedia-toppar plockade dessutom ut bonusar 2021, som styrelsemedlemmar i dotterbolaget där Cybergymnasiet ingår. Trots att personer i styrelsen själva höll i den interna granskningen på Cybergymnasiet, och alltså var högst medvetna om de allvarliga bristerna på skolan, belönade man sig med löner och bonusar på sammanlagt 3,5 miljoner.

Samtidigt larmar lärarna på Cybergymnasiet om hur de går på knäna. Men många känner press på sig uppifrån att ”fixa” elevernas betyg ändå.

– Vi ska öka måluppfyllelsen men vi får inga resurser eller till exempel nya skolböcker – tvärtom sätts krokben för oss, säger en av drygt ett tiotal anställda som vi har pratat med.

Får använda Wikipedia: ”Skandalöst”

Det senaste exemplet på hur pengarna tryter är att skolan dragit in National­encyklopedin.

Uppslagsverket används digitalt på många gymnasier i en rad olika ämnen, som svenska, NO och historia. Men för två år sedan sade Cybergymnasiet upp prenumerationen.

– Det är skandalöst att eleverna inte har tillgång, det är ju grunden. Jag har ofta bett eleverna kolla upp saker i National­encyklopedin på lektionerna. Vad ska man använda istället, Wikipedia? Google?, säger en annan lärare.

Academedias skolchef Jens Levin menar att de flesta lärare inte har behov av uppslagsverket.

– Jag kommer ihåg att vi har diskuterat det. Det är en ganska dyr grej som inte används jättemycket. Men jag tror så här, om du svarar de lärarna att de tar en diskussion med rektorn så är jag helt övertygad om att det säkert går att prioritera in.

Travhästen Mellby Free tillhör Rune Anderssons stall.

Färre lärare än genomsnittet

En del elever på Cybergymnasiet har tuffa förutsättningar, med lågutbildade föräldrar och sämre betyg med sig från 9:an. Faktorer som enligt forskningen kan leda till mer behov av stöd.

Ändå går det hela 18,3 elever per lärare på skolan. Snittet i Sverige är 12.

Jens Levin, Academedia.

Lärarna på Cybergymnasiet berättar att de möter elever som har läs- och skrivsvårigheter – samtidigt har skolan enligt källor krav på sig att minst 85 procent av ungdomarna ska uppnå godkänd examen.

– Vad har vi då att förvänta oss? Det är få som kan göra ett mirakel på gymnasiet. Vi kanske inte ska ta in så många elever och inte fylla alla klasser? säger en annan lärare.

Jens Levin, Academedia vill inte kommentera lärartätheten på skolan.

– Låt mig vänta tills jag ser siffrorna och kan analysera dem. Varje skolas budget utgår egentligen från skolledningen, rektorn bygger en organisation. Men det finns ju inga nyckeltal på exakt så här många lärare ska du ha, säger han.

Förslaget: Inför soppdagar

Även skolmaten ska spara pengar åt Academedia under hösten, på grund av inflationen.

I ett meddelande på Acamadedias medarbetar­webb föreslås till exempel att införa soppdagar för eleverna. Mellanmåls­frukt byts till en grönsak, för att enligt bolaget möta uppgången i råvarupriser.

Ett annat förslag är införa personal som vaktar där elever slänger matrester och att erbjuda den som minskar matsvinn en belöning, i form av efterrätt.