Andersson: Har inte varit uppmärksamma på hedersproblematiken
S skärper tonen mot hedersrelaterat våld – vill förbjuda religiösa friskolor
Publicerad 2018-03-07
S lovar hårdare tag mot moralpoliser och hedersförtryck i Sverige.
Finansminister Magdalena Andersson (S) tycker att hennes parti har varit för naivt.
– Vi kan säkert ha tagit för lätt på vad det innebär när det kommer människor med en väldigt annorlunda syn i de här frågorna, säger hon.
Inför 8 mars, Internationella kvinnodagen, skärper Socialdemokraterna tonen mot hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige.
I höstas kom en ny rapport som larmade om att en rad kommuner ser fler anmälningar i frågan, om hur framför allt unga kvinnor kontrolleras, förtrycks och straffas av sina familjer. Samtidigt har det i flera års tid kommit vittnesmål från kvinnor i storstäderna om hur deras liv begränsas av moralpoliser som inte låter dem klä sig eller leva som de vill.
Flera debattörer har kritiserat både nuvarande och tidigare regeringar för att inte vågat ta tag i strukturerna bakom hedersförtrycket.
Magdalena Andersson (S) säger att problemet med hedersförtryck är långt ifrån nytt och att mycket gjorts mot i kampen sedan det uppmärksammade mordet på Fadime Şahindal 2002, men att arbetet nu måste intensifieras.
– De som arbetar med de här frågorna säger att vi ser ett ökat hedersförtryck i Sverige. Det är naturligtvis helt oacceptabelt, här måste vi vara helt kompromisslösa. I Sverige har män och kvinnor rätt att fatta egna beslut och leva och växa upp som jämlikar.
”Det är förskräckligt”
Hon har själv träffat kvinnor som drabbats.
– Det är förskräckligt. Svenska kvinnor har i generationer kämpat och arbetat för den jämställdhet som vi har i dag. Vi accepterar inte ett enda steg bakåt. Ingen i eller utanför familjen ska begränsa kvinnors frihet.
Hon lyfter också fram att hedersförtrycket även drabbar män, pojkar som tvingas övervaka sina systrar eller HBTQ-personer som misshandlas.
Andersson är framför allt oroad över att det i dag går skattepengar till verksamheter som bevarar förtrycket.
– Det kommer rapporter om att pojkar och flickor delas upp i en del religiösa friskolor och att undervisningen inte alltid genomsyras av värderingar om jämställdhet. Men det handlar också om organisationer som bjuder in hatpredikanter.
Hur har det kunnat bli så här, att skattepengar går till de här verksamheterna?
– Jag tror inte Sverige som helhet, inklusive tidigare regeringar av olika kulör, varit tillräckligt uppmärksamma på problematiken. Man har inte tagit det här tillräckligt seriöst och allvarligt.
Magdalena Andersson säger att det ökande hedersförtrycket bland annat beror på att Sverige haft en hög asylinvandring de senaste åren.
– Det är klart att när vi har haft många människor som har kommit från länder där det finns en hederskultur, blir det än viktigare att vi arbetar aktivt och informerar och står upp gör att i Sverige så har män och kvinnor samma och lika rättigheter som fria och självständiga individer.
Har ni socialdemokrater varit för naiva?
– Vi kan säkert ha tagit för lätt på vad det innebär när det kommer människor med en väldigt annorlunda syn i de här frågorna och hur mycket arbete som behövs för att integreras i hur saker och ting fungerar i Sverige. Det är viktigt för båda män och kvinnor.
”Pojkar och flickor ska inte åtskiljas”
För att komma till rätta med problemet menar finansministern att det behövs hårt arbete i flera delar av samhället. Hon säger att arbetet i skolan med att stödja flickor och pojkar som riskerar att utsättas måste bli bättre.
– Skolan får aldrig vara en plats där det relativiseras eller sanktioneras att exempelvis flickor och pojkar åtskiljs på religiös eller kulturell grund. Det handlar också om att skolan, socialtjänsten och polisen kan samverka och att vi kan stärka lagstiftningen.
S vill se ett förbud mot religiösa friskolor. Men trots att man sitter i regeringsställning är inget sådant förslag på gång.
– Det finns olika åsikter i olika partier, säger Andersson.
När det gäller stödet till religiösa organisationer tillsatt en utredning som ska bli klar i vår.
– Den ser över om vi kan stärka demokratikriteriet när det gäller att dela ut statliga pengar till organisationer. Det återstår att se utredningens förslag räcker.
Mer information om nyanlända
Dessutom läggs mer resurser i år informationen till nyanlända.
– Informationen ska inte bara avhandla om hur allemansrätten fungerar, utan mer om vad du har för rättigheter och skyldigheter i Sverige, vilka normer och värderingar som styr, säger Andersson.
Regeringen har sedan tidigare presenterat flera åtgärder i kampen mot hedersförtryck. Bland annat kartlägger Socialstyrelsen kartlägger hur utbrett problemet är. Man har även öppnat för att hedersbrott kan bli en egen brottsrubricering och i vår ska en handlingsplan för insatser mot könsstympning presenteras.