”Oerhört mycket arbetsuppgifter som behöver utföras”
Publicerad 2016-05-27
Damberg ska skaka fram enkla jobb i företagen
Mikael Damberg har fått Löfvens uppdrag att skaka fram fler enkla jobb – i företagen.
Men några låglönejobb är det inte frågan om, menar han.
– Det handlar om att hitta nya arbetsuppgifter som skapar jobb som man kan leva på, säger Damberg.
Frågan om enkla jobb har varit i fokus sedan förra årets stora flyktingkatastrof, där 160 000 personer sökte asyl i Sverige.
En rad partier har lagt förslag för att få in de nyanlända på arbetsmarknaden. C förespråkar ingångsjobb med lägre löner
medan Liberalerna framhåller startjobb där lönen ska vara lägre och inkomstskatten likaså.
Men S har hittills sagt blankt nej till låglönejobb.
”Vill sno begreppet från Alliansen”
Därför höjde en och annan på ögonbrynen när statsminister Stefan Löfven, i samband med regeringsombildningen i går, slog fast att näringsminister Mikael Damberg även får ansvar för att fixa enkla jobb i näringslivet.
– Det låter som att regeringen närmar sig Alliansens låglöneförslag, säger en S-källa.
En annan källa framhåller att regeringen inte alls närmar sig Alliansen, utan i stället väljer att kalla jobben för enkla för att sno begreppet av de borgerliga partierna.
– Vi vill ladda det med vårt eget innehåll och ta fokus från Alliansens förslag.
Ska bygga broar
Mikael Damberg slår fast att regeringen står bakom den svenska modellen och anser att "människor ska kunna leva på sin lön".
I själva verket handlar det om att bygga broar mellan staten och arbetsmarknadens parter, LO och Svenskt Näringsliv, som båda öppnat för att medverka till fler vägar in till arbetsmarknaden, framhåller han.
– Min uppgift är framförallt att träffa aktörer som har goda idéer på det här området, för att vi ska utveckla den svenska modellen och se till att fler människor kommer i jobb, säger Damberg.
Liknas vid statliga beredskapsjobb
De enkla jobben i näringslivet kan enligt Damberg liknas vid de 5000 beredskapsjobb som staten ska ta fram inom sina egna myndigheter, vilka Löfven lovade på första maj. Då sades det handla om arkivsysslor, digitalisering och vård av kultur- och naturvärden.
– När nu staten har gått före är det dags att också prata om vad den privata sektorn kan göra. Det finns oerhört många arbetsuppgifter som behöver utföras, samtidigt som vi har många som går arbetslösa.
– Då gäller det att vi använder den konjunkturuppgång vi nu ser till att få fler människor i arbete, säger Damberg.
Men om det finns en massa jobb som inte utförs, varför har inte företagen redan anställt?
– Det kan man verkligen fundera över. Det finns ju ganska stora statliga subventioner som går till människor som har varit arbetslösa länge.
Damberg menar att det kan handla om att företagare tvekar om att ta kontakt med arbetsförmedlingen. För att det är krångligt och för att man tror att man måste kunna hur systemet fungerar. Och att en del av hans arbete därför måste handla om att underlätta.
– Vi måste tänka lite kreativt och se till att fler privata företag får hjälp att använda arbetskraft som i dag faktiskt är ganska billig att anställa.
Parterna är positiva
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är positiv till Mikael Dambergs nya uppgift och ger också tummen upp för samtal om enkla jobb.
Han menar att jobben främst behövs för att få in nyanlända på arbetsmarknaden, då det är i den gruppen som arbetslösheten är störst. Lärlingsjobb och snabbspår för de nyanlända finns bland de lösningar som LO gärna diskuterar.
– Vi har 100 000 lediga jobb i dag, många är vanliga LO-yrken som plattläggare och undersköterskor. Men de som kommit hit har inte ett CV som matchar svensk arbetsmarknad, säger Thorwaldsson.
Även Svenskt Näringsliv har sagt sig vara positiva till att diskutera frågan. Man har framhållit en önskan om att samtalen ska behandla jobb till lägre löner och sänkta kostnader för arbestgivare.