Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Det har inte varit någon bra vecka för Kinberg Batra

Lena Mellin kommenterar debattenLena Mellin kommenterar debatten

Det blir allt tydligare varför Anna Kinberg Batra gjorde sina kontroversiella utspel förra veckan. Det berodde på stark intern kritik.
Den var så svårbemästrad att Moderatledaren kände sig tvungen att kasta ut Alliansen i den värsta krisen sedan de bildades för tio år sedan.

Anna Kinberg Batra

I inledningen av SVT:s duell mellan statsminister Stefan Löfven (S) och oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M) fick M-ledaren frågan om vad hon ville uppnå med utspelet om att fälla regeringen och börja förhandla med Sverigedemokraterna, två helomvändningar.

Hennes svar löd så här:

– Att man slutar tvivla på att oppositionen menar allvar.

Det går inte att tyda på annat sätt än att Kinberg Batra fallit undan för den starka interna kritiken mot att hon inte utnyttjar att riksdagen har en högermajoritet som, om den är överens, kan fälla regeringen.

Alliansen är inte överens om att det är en bra idé, men nu kan Anna Kinberg Batra i alla fall skylla på Centern och Liberalerna för att det inte blir av. De vill inte kasta ut regeringen från Rosenbad nu när världen går igenom en rad svåra kriser samtidigt. De vill vänta till valet nästa år.

Fortfarande oklart om samarbetet med SD

Men i den andra frågan, den om att Moderaterna ska förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott, är det fortfarande luddigt även om Kinberg Batra gav antydningar även i den frågan.

I första hand vill Moderaterna göra upp med Alliansen i riksdagen. Men när det inte går kan de förhandla med Sverigedemokraterna när det finns förutsättningar för en uppgörelse. När Kinberg Batra sa det upplevde Jimmie Åkesson (SD) sin lyckligaste dag som partiledare, äntligen var han inne i stugvärmen.

Men vad uppsidan är för Anna Kinberg Batra och hennes parti har hon inte lyckats förklara. Det beror kanske på att det är ren plakatpolitik.

M och SD samlar totalt 36,2 procent av väljarna bakom sig. Det ger inte majoritet i riksdagen. Det som de båda partierna kommer överens om i framtiden kommer alltså inte att genomföras.

SD och M:s uppgörelser kommer inte bli verklighet

Trots att Anna Kinberg Batra flera gånger under duellen upprepade att det är politikens innehåll som är viktig, så kommer det här alltså inte att sätta något avtryck i verkligheten. Ändå tyckte hon att det var viktigt att göra markeringen. Och då undrar man varför.

Möjligen gav hon svaret själv i intervjuerna efteråt. Att inte förhandla med SD ”har skadat”, sade Anna Kinberg Batra. Och vad är det som har skadats? Framför allt hennes parti och hon själv av samma skäl som ovan. De interna kritikerna som inte begriper varför deras parti inte utnyttjar att det är en högermajoritet i riksdagen.

Hon hade också svårt att svara på frågan om hon skulle kunna göra upp med Sverigedemokraterna om flyktingpolitiken. Först svarade hon inte alls. Och sedan sade hon att det inte var aktuellt.

Även det skulle kunna förklaras med det interna missnöjet. Genom att svara svävande så kan de som tycker att Moderaterna borde gå ännu hårdare fram hoppas att det ligger inom räckhåll. Medan realisterna inser att det i så fall skulle spräcka Alliansen.

Det har inte varit någon bra vecka för Anna Kinberg Batra. Inte ens Jimmie Åkesson förstår vad hon vill utan vill ha ”preciseringar”. Men vem säger att det ska vara lätt att ge vika för sina kritiker?

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!