Jan Emanuel nöjd med sitt ungdomshem - som brann

Publicerad 2015-12-12

Jan Emanuel Johansson säger sig vara stolt och nöjd med sitt ungdomshem som brann ner i veckan.

Men sedan den tidigare S-toppen köpte boendet har det kommit in 17 klagomål till IVO.

Polisen har utrett skadegörelse och narkotikabrott - och nyligen dömdes en yngling för mordförsök på en granne.

Jan Emanuel Johansson tog våren 2014 över HVB-hemmet Hoppet Kil utanför Uppsala. Hemmet inhyser både ungdomar med särskilda problem och ensamkommande flyktingbarn.

Den tidigare S-politikern uppges vara en av dem i den lukrativa branschen som tar allra mest betalt för att ordna fram ett hem åt ett flyktingbarn - ofta 3 600 kronor per barn och dygn.

För varje ungdom blir det 108 000 skattekronor i månaden att tillfoga till förmögenheten som Jan Emanuel Johansson förfogat över sedan 2010. Då sålde han sitt första företag i asylbranschen till Frösunda-koncernen och gjorde en vinst på 223 miljoner kronor.

– Många av de här entreprenörerna driver ju upp priserna nu när det blir brist på platser åt de ensamkommande barnen, säger Per Mattsson (M), ordförande i socialnämnden i Svedala, som är en av kommunerna som köpt tjänster av Jan Emanuel Johanssons bolag Hoppetgruppen.

Brann ner till grunden

Samtidigt har det sedan våren 2014 kommit in 17 klagomål om förhållandena på Hoppet Kil. Framför allt är det grannar som vädrat oro över att barnen lever vind för våg eller mår dåligt. Även socialsekreterare i andra kommuner har slagit larm och påtalat att boendet inte är seriöst.

I onsdags vid 8.30-tiden brann Hoppet Kil ner till grunden. Brandförloppet beskrevs som våldsamt. Efter 45 minuter greps en 16-årig pojke från Afghanistan som bodde på HVB-hemmet misstänkt för att ha anlagt branden. I dag häktades han i Uppsala tingsrätt.

Åklagaren Joachim Gyllencreutz uppger att man varken har teknisk bevisning eller något vittne som sett pojken tända på. Pojkens advokat Roger Häggquist säger att 16-åringen förnekar brott.

– Han säger sig inte ha något med det här att göra. Han är förtvivlad.

Grannar inte förvånade

Bland grannarna är man inte förvånad över att Hoppet Kil nu brunnit ner. En av dem som klagat hos IVO är Anne Nilsson.

– Det har bara blivit värre sedan Jan Emanuel tog över verksamheten. Företaget känns inte seriöst och jag har varit rädd för att någon ska behöva dö här innan myndigheterna griper in, säger hon.

En annan granne, som inte vill gå ut med sitt namn, delar hennes uppfattning:

– Det har varit stökigt här tidigare men den senaste tiden har det varit värre än någonsin. Det är ingen som helst ordning där, säger grannen.

När Aftonbladet når ägaren Jan Emanuel Johansson säger han att han känner sorg över branden. Att det varit problem, stök och incidenter på boendet vill han inte kännas vid.

– I den senaste skrivelsen från IVO fanns inget att klaga på och de eventuella brister som funnits är åtgärdade, säger han.

– Jag är stolt över personalen och jag är glad över verksamheten.

”Vill ligga på topp”

Om de upprepade incidenterna och anmälningarna till IVO säger han:

– Alla anmälningar som kommer in är bra för verksamheten. De arbetar man med och på så sätt blir det kvalitetsförbättringar i verksamheten. Det är vi tacksamma för.

Jan Emanuel Johansson uppger att Hoppet Kil kommer att byggas upp på nytt. Då ska verksamheten fortsätta med "samma inriktning som tidigare", enligt den tidigare riksdagsledamoten.

– Sedan hoppas jag rent generellt självklart på att vi ska kunna kvalitetsförbättra. Det strävar man alltid efter om man vill ligga på topp.