Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Trippelmördaren Martin Saliba ratar hjälp från Sverige

Uppdaterad 2018-10-30 | Publicerad 2016-11-23

Kan ställas inför rätta i Libanon

Trippelmördaren Martin Saliba har flytt undan den svenska rättvisan, och sitter frihetsberövad i Libanon.

Där riskerar han nu att ställas inför rätta på nytt. Utrikesdepartementet har erbjudit Saliba hjälp – men 23-åringen har sagt nej.

– Han har uttryckt att han inte vill, säger Rasmus Eljanskog på UD.

Hovrätten dömde Martin Saliba till livstids fängelse för mord på tre personer i Uddevalla 2015. Innan domen kom flydde dock Saliba till Libanon. Där höll sig 23-åringen gömd hos en släkting innan han greps av polis i september.

I ett brev till justitiedepartementet och Kriminalvården i Sverige skriver Libanons ställföreträdande justitieminister att Saliba kan komma att straffas i enlighet med sharialagar. Det rapporterar SVT Väst.

Olika system

Bakgrunden till att Martin Saliba skulle riskera sharia-straff uppgavs vara att han är både svensk och libanesisk medborgare. Men uppgifterna tillbakavisas av Johan Gärde, religionssociolog och Libanon-expert vid högskolan Ersta Sköndal.

– Det stämmer inte. Saliba är kristen och riskerar inte att staffas enligt sharialagar, säger han till Aftonbladet.

I Libanon finns ett straffrättsligt system, där religionen inte har något inflytande. Vid sidan av detta finns en civilrättslig ordning, som är konfessionell. Där gäller alltså olika lagar beroende på vilken religion de inblandade tillhör.

Som kristen kan alltså Martin Saliba inte komma ifråga för ett sharia-straff, enligt Johan Gärde.

”Speciellt land”

Men trippelmördaren riskerar ändå att ställas inför rätta på nytt i Libanon. Om det sker kommer han att dömas av en allmän, icke-religiös domstol.

– Systemet i Libanon är speciellt. Lagstiftningen i landet är grundat i en fransk tradition med en del egna lagar. Det är inget genomgående sharia-system som i andra länder, säger Johan Gärde.

Om Saliba döms skulle han kunna få dödsstraff, åtminstone i teorin. Dödsstraffet finns i den libanesiska lagstiftningen. Men det är mer än tio år sedan en dödsdom verkställdes. Historiskt har hängning varit den vanligaste avrättningsmetoden.

Nobbar hjälp

Förra veckan kom beskedet att Libanon vägrar att lämna ut Martin Saliba.

Detta motiveras med Salibas dubbla medborgarskap, och att Libanon saknar utlämningsavtal med Sverige.

– Jag tycker att han borde sitta i fängelse här i Sverige, det är så vårt rättsystem fungerar, sa Sten-Rune Timmersjö, kriminalkommissarie som ansvarat för polisens utredning, till Aftonbladet då.

Utrikesdepartementet har varit i kontakt med Saliba. Han har dock ratat hjälp.

– UD har frågat om han vill ha konsulärt stöd, och han har uttryckt att han inte vill, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på UD.