Rhodossvensken misstänkt för en till våldtäkt
Publicerad 2018-07-21
RHODOS/STOCKHOLM. Svensken som sitter häktad för två gruppvåldtäkter på Rhodos är misstänkt för ännu en våldtäkt – också den på Rhodos.
Anmälaren, en ung kvinna, vill nu varna andra för bargatan på den populära turistorten, där hundratals svenskar festar och jobbar.
– Första intrycket är att det är roligt, sen är det vidrigt. Man kan ha kul, men måste vara förberedd på vad man ger sig in på, säger hon.
För tre år sedan bestämde sig den nu 20-åriga tjejen från Stockholm för att sommarjobba utomlands.
I sociala medier skrevs om roliga fester på den grekiska ön, framför allt på den ”svenska bargatan” på Orfanidou street i utkanten av Rhodos stad.
Den då 17-åriga tjejen tog kontakt med folk på plats via Facebook och fick snart ett jobb.
– Jag festade inte speciellt mycket, eftersom vi jobbade hela tiden och hade ledigt en dag i veckan. Jag var nästan aldrig på bargatan under de första två åren, säger hon.
I fjol åkte hon dit för att säsongsjobba en tredje gång.
Men den resan fick ett abrupt slut.
En kväll var hon ute med två svenska väninnor. På bargatan blev de bjudna på varsin drink och en shot. Kvinnan och en av väninnorna tog emot det, den tredje tackade nej.
– Hon som tackade nej förblev nykter. Vi två fick en ”black out” sen, trots att vi inte druckit så mycket. Jag skulle jobba dagen efter tidigt så jag ville inte dricka så mycket.
Därefter gick de till klubben där den nu våldtäktsmisstänkte mannen jobbade.
– Jag minns inte om vi drack något där, eller ens hur vi gick dit. Minnena från den kvällen är suddiga, berättar kvinnan.
På klubben där det jobbade svensk personal, satte sig några så kallade ”workers”, som svenska och andra säsongsarbetare kallas, bredvid dem.
Hon och den andra tjejen som tog emot gratisdrinkarna mådde plötsligt väldigt dåligt.
– Medan min nyktra väninna tog hand om min andra kompis, försvann jag. Det berättade hon sen för mig, säger 20-åringen.
”Ingen idé att anmäla till polisen”
När hennes nyktra väninna började leta efter henne, fick hon veta av några andra på baren att en svensk baranställd tagit henne i armen och fört henne ut ur klubben.
– Alla där visste vad som skulle hända. Alla ”workers” bor på den gatan, men ingen ville säga till min väninna var den här killen bodde. De bara skrattade.
Nästa minne var att hon befinner sig i svenskens rum, där hon ska blivit våldtagen.
När hon sedan berättade för sin grekiska arbetsgivare vad som hänt henne, sa hennes chef: ”Men vad förväntade du dig skulle hända om du gick dit?”
Hon fick också höra att det inte var någon idé att anmäla till polisen på plats.
– Tjejer lägger ofta skulden på sig själva, typ ”varför drack jag”. Min chef sa: ”Ledsen för det som hänt dig, men ingen kommer att ta det på allvar.” Min arbetsgivare förbjöd oss senare att gå till den gatan.
När hon konfronterade den svenske mannen viftade han bort henne och hävdade att han inte har sex med tjejer som inte vill det, berättar hon.
Hon åkte hem vid midsommar i fjol.
– Jag mådde dåligt och trodde att jag skulle må bättre sen. Men det blev bara värre. Och jag var rädd. Jag vågade inte åka tunnelbana när han befann sig i Stockholm.
Efter att ha fått stöd från vänner och familj vågade hon göra en polisanmälan i mars i år. Hon kallades på förhör och fick ett målsägarbiträde. En åklagare kopplades in på fallet.
– Jag sa till polisen att sånt här händer hela tiden där.
Tre månader senare fick hon höra att svensken hon anmält gripits på Rhodos av grekisk polis, misstänkt för två gruppvåldtäkter, som ska ha inträffat i samband med att två svenska tjejer var på klubben där svensken jobbade.
Den gripne mannen, som är i 20-årsåldern, har tidigare medverkat i en dokusåpa som sänts i svensk tv. Mannen är från Mellansverige.
Enligt hans grekiske advokat Georgios Lampadakis nekar svensken till alla anklagelserna från grekisk polis och menar att det handlade om frivilligt sex från de två tjejernas sida.
– Min klient säger att han var eftertraktad och att många tjejer ville ligga med honom, säger advokat Georgios Lampadakis.
I mitten av juli börjar högsäsongen på den grekiska ön Rhodos och även på den svenska bargatan, där unga skandinaver samlas för att festa och sommarjobba.
Vad är det som händer där?
– När man kommer dit tänker man först: ”Gud vad kul det är här!” Men efter ett tag inser man att det inte är så som det ser ut. Efter ett tag ser man tjejer som gråter, säger den 20-åriga tjejen.
Varför gråter de?
– Jag vet inte. Ingen går fram. Det finns inga vuxna där, ingen tar ansvar. En vän till mig sa något och blev sedan slagen i ansiktet och spottad på. Men ingen reagerade. Det stod en massa människor där. Ingen gjorde något. På ett annat ställe skulle någon ha gjort något, men inte här.
”Det är så nedtystat”
Hon väljer att berätta för Aftonbladet eftersom hon vill varna andra som åker dit på semester eller funderar på att sommarjobba på Rhodos.
– Det är så nedtystat. Mina vänner älskar att jobba där, för kul har man ju. Men jag kommer aldrig mer att åka dit.
– Man måste vara förberedd och veta vad man ger sig in på. Jag hoppas att fler vågar anmäla, för då kanske det här upphör.
Markus Hankkio, åklagare vid Södertörns åklagarkammare är förundersökningsledare i fallet som anmäldes i Sverige. Han vill inte säga om polisen haft kontakt eller förhört svensken som misstänks för den våldtäkten.
Hur långt har ni kommit i utredningen?
– Jag kan inte kommentera enskilda ärenden på grund av förundersökningssekretess, säger han.
Hur går det till när man anmäler en våldtäkt som ska ha skett utomlands?
– Man gör en bedömning om man kan utreda brottet i Sverige eller inte. Det förutsätter till exempel att personerna är svenska medborgare eller har hemvist här. Då hörs personerna som både kan vara i Sverige eller utomlands. Man kan till exempel begära hjälp från andra länders myndigheter för att höra personer. Eller att vi åker dit.