Polisen varnar för Instagramrån

Publicerad 2016-04-25

De stämmer träff efter kontakt via Instagram.

Sedan slår rånarna till.

Nu varnar polisen för Instagramrånarna.

Sedan i oktober har polisen jobbat hårt med så kallade Instagramrån i Akalla och Husby. Ungdomar i 15-årsåldern skapar konton på Instagram där de erbjuder sig att sälja alkohol och narkotika, ofta till jämnåriga killar.

– Personerna som följer kontot ombeds ringa ett telefonnummer, säger polisen Daniel Ångman, på ungdomsgruppen i Järva.

Köparna blir lurade

Under telefonsamtalet får köparna reda på tid och plats för det framtida mötet, som sedan sker på en plats där säljarna känner sig hemma, som på en tunnelbanestation. Ofta möter en av gärningsmännen upp köparna för att granska dem.

– Under det första mötet tar säljaren reda på hur många köparna är, deras ålder och hur stora och starka de är, säger Daniel Ångman.

Om säljaren anser att de är potentiella brottsoffer ber han dem följa med till ett ställe som ligger avsides. Där väntar upp till nio andra gärningsmän, som tillsammans rånar köparna.

– Köparna blir av med allt från pengar till klockor och kläder, säger Daniel Ångman.

Oftast gör köparna inget motstånd, men ibland har det förekommit både våld och vapen.

Polisen vill varna ungdomar

Polisen vill nu varna både ungdomar och föräldrar.

– Jag vill att ungdomar som har tänkt köpa alkohol genom ett sådant konto tänker efter. De riskerar alltså att bli rånade, säger Daniel Ångman.

Han säger också att polisen inte är intresserad av att sätta fast ungdomar för att de försöker köpa alkohol, utan att få tag på personerna som ligger bakom Instagramkontona.

Följ ämnen i artikeln