Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

Polisvarning efter våldtäkter: ”Kan eskalera”

Publicerad 2016-11-08

Minst två gärningsmän bakom överfallen i Malmö visar dna-spår

Minst två gärningsmän ligger bakom vågen av överfall och våldtäkter mot unga och barn i Malmöområdet.

Det visar dna-spår som kunnat säkras från offren.

– Gärningsmannaprofilen som gjorts visar att det här är något som kan eskalera, säger Ewa-Gun Westford på polisen i Region Syd.

Aftonbladet kunde i förra veckan avslöja att polisen satt ihop en särskild utredningsgrupp efter att flera barn och unga våldtagits och utsatts för sexuellt ofredande i Malmö under några månaders tid.

Överfallen har haft liknande tillvägagångssätt – de har skett utomhus, mitt på dagen av för offren helt okända gärningsmän.

12-årig flicka våldtogs

I nuläget vet man att det handlar om minst två fullbordade överfallsvåldtäkter:

Den 22 juli, mitt på dagen, promenerade en 14-årig flicka i närheten av Husiegårdens idrottsplats. Plötsligt drogs hon in ett buskage. Där utsattes hon för en grov våldtäkt av en för henne okänd man.

Den 21 oktober våldtogs en 12-årig flicka i Pildammsparken i Malmö.

– Vi tittar även på andra ärenden som rör sexuellt ofredande där situationen hade kunnat eskalera. Precis som i fallen med de fullbordade våldtäkterna har de haft liknande tillvägagångssätt, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisen i Region Syd.

Offren är främst unga flickor men det ska även finnas en pojke bland målsägarna.

En grupp på 15 personer med olika expertis inom polisen jobbar just nu med fallen.

Kan slå till igen

Man vet att det rör sig om minst två olika gärningsmän.

– I två av fallen har gärningsmannen lämnat spår i form av dna och man har fått fram två dnaprofiler, de kommer alltså från två olika människor, säger Westford.

Trots dna-profilerna har ingen kunnat gripas – och polisen jobbar mot klockan.

Den gärningsmannaprofil som gjorts av gärningsmännen visar nämligen att det beteende som de uppvisat, valet av brottsplats och offer, tyder på att beteendet kan trappas upp och att personerna kan slå till igen.

– Analysen visar att det här är något som kan eskalera, säger Westford.

"Väldigt olustigt"

Polisen har även gjort en geografisk analys för att hjälpa dem i arbetet. Det är ett utredningsverktyg som används för att kartlägga vilken yta som mest sannolikt innehåller en gärningsmans fasta punkt, ofta bostaden. Resultatet av analysen används för att prioritera utredningsinsatser som till exempel inre spaning, kartläggning, dörrknackning och topsning.

Offren har kunnat ge signalement av gärningsmännen.

– Det finns signalementsuppgifter som pekar i en viss riktning men vi är inte beredda för stunden att gå ut med det, säger Ewa-Gun Westford.

I nuläget är det många frågetecken. Man vet inte exakt hur många gärningsmän det rör sig om, om de samarbetar eller om det rör sig om helt separata fall som endast råkar ha likheter med varandra.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, det är högst ovanligt, och känns väldigt olustigt, säger Stina Karlgrund, chef för Malmöpolisens sektion för brott i nära relationer.

Vad kan man säga till oroliga föräldrar?

– Man ska vara allmänt vaksam och rädd om sina ungar. Prata med dem, säger Westford.

Följ ämnen i artikeln