Visby-åklagare lämnar våldtäktsfall

Publicerad 2016-10-13

”Vi har varit utsatta för ganska allvarliga saker”

Åklagaren som haft hand om ärendet med den misstänkta gruppvåldtäkten på en rullstolsburen kvinna på Gotland, fick hembesök av flera personer då han valde att släppa de misstänka männen fria.

Nu lämnar han över till en annan åklagare.

– Jag handlägger inte ärendet längre. Vi har varit utsatta för ganska allvarliga saker men jag vill inte kommentera det mer i nuläget, säger Mats Wihlborg till Aftonbladet.

Det var den 2 oktober som en rullstolsburen kvinna anmälde att hon blivit våldtagen av flera män i en bostad i Visby.

Fem män anhölls misstänkta för brottet men släpptes senare av åklagare Mats Wihlborg i brist på bevis. Männen är dock fortfarande misstänkta och utredningen fortsätter.

Den misstänkta gruppvåldtäkten har rönt stor uppmärksamhet, inte bara på grund av brottsoffrets funktionshinder utan också till följd av uppgifter som spridits om att de misstänkta gärningsmännen ska vara asylsökande.

Skickade förstärkning till ön

Oroligheter och spänningar har brutit ut och efter beslutet om att släppa männen hölls demonstrationer på ön.

Flera personer ska även ha besökt åklagarens bostad.

I fredags skickade polisen därför förstärkning till ön efter att flera personer inom polis- och åklagarmyndigheten, samt de misstänkta männen, varit föremål för hot.

– De som varit inblandade i utredningen som åklagare, polis och utredare har blivit kontaktade. Det är de boende på ön som ligger bakom det här, säger Mikael Pettersson, RLC-befäl vid Stockholmspolisen.

”Utsatta för allvarliga saker”

Två personer har förhörts skäligen misstänkta för förgripelse mot tjänsteman och hemfridsbrott.

– De är fria efter förhör och nekar till brott. Vi går inte ut med detaljer i ärendet än, det ska hållas en del förhör till och undersökas en del beslag. Händelsen ska ha inträffat mellan den 5-6 oktober, säger vice chefsåklagare Magnus Berggren i Uppsala som håller i ärendet.

Nu har ansvarige åklagare Mats Wihlborg valt att lämna över ärendet till en kollega.

– Jag handlägger inte ärendet längre. Vi har varit utsatta för ganska allvarliga saker men jag vill inte kommentera det mer i nuläget, säger han till Aftonbladet.

Våldtäktsärendet har nu tagits över av vice chefsåklagare Åke Olsson vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm.

Han säger att det inte är ovanligt att åklagare av olika skäl lämnar över ärenden.

– Det händer lite då och då. Det är en rutin som vi har, vi gör så ibland. Vi har en instruktionsbok som vi följer, säger Åke Olsson till TT.

"Oacceptabelt att angripa rättsväsendet"

Utredningen av våldtäkten fortsätter enligt Åke Olsson.

– Fem personer är misstänkta för grov våldtäkt och utredningen fortsätter. Jag svarar inte på vilka utredningsåtgärder vi gör på annat sätt än att det är analyser och förhör. Jag kan inte riktigt svara på när utredningen kan bli klar men det är inte inom den närmaste tiden.

– Det är åtskilliga veckor innan vi är i slutet av den här utredningen.

Riksåklagare Anders Perklev säger att det är oacceptabelt att angripa rättsväsendet med hot.

– Det är inte så att man kan påverka rättsystemet genom hot utan vi möter det med säkerhetsåtgärder, det finns inget som tyder på att åklagare låter sig påverkas av detta.

– Vi har ett omfattande säkerhetsarbete för att möta hot och trakasserier. Vi ser inte en ökning av antalet regelrätta hot. Däremot en ökning av rapporterade incidenter som trakasserier och otillåten påverkan, säger Perklev.