Polischefen: ”Polisen ska samarbeta med alla”
Publicerad 2017-09-25
Polisen har flera gånger bett familjen Ali Khan om hjälp, trots att de själva vittnat i domstol om att familjen styrs på ett maffialiknade sätt.
Mats Löfving, biträdande rikspolischef och chef för Noa, ser inga problem med detta.
– Polisen ska samarbeta och prata med alla människor som inte är misstänkta för brott, säger han till Aftonbladet.
LÄS OCKSÅ:
GRANSKNINGEN: Så kontrollerar familjen en hel förort
Familjen Ali Khans överhuvud: ”Vi är inte maffia”
200 anmälningar – på två år
Aftonbladet har tidigare berättat hur både polisen i Malmö och Göteborg vänt sig till Hashem Ali Khan för att få kriminalitet och konflikter att upphöra i lokalsamhället. I Malmö gällde det en blodig släktfejd och i Göteborg bland annat stenkastande ungdomar och över 100 bostadsinbrott. På båda ställena vittnar poliser om att det varit en effektiv metod.
Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning och biträdande rikspolischef, ser inget konstigt med detta, så länge inte familjeöverhuvudet är kriminell.
– Vi pratar med alla människor, däremot samarbetar vi inte med kriminella. Kriminella ska sitta i fängelse, de ska dömas i domstol. Men vi pratar med alla människor, det gör vi. Men vi kan inte inleda strukturerade samarbeten med kriminella såklart. Det strider mot vårt uppdrag, säger han.
”Stärker deras makt”
Hashem Ali Khan är inte misstänkt för brott. Däremot har medlemmar ur hans släkt anmälts för närmare 200 brott de senaste två åren och Ulf Merlander, polischef i Nordöstra Göteborg, vittnade så här i en rättegång i april:
”Med tanke på familjen Ali Kahns brottsliga historia så har de en väldigt negativ påverkan på lokalsamhället. De gånger de har varit inblandade i olika brott, oftast våldsbrott är det väldigt vanligt att man hotar vittnen och skrämmer vittnen och det gör man ofta i en stor grupp. Samma beteende använder man när polisen stoppar dem, då samlar man ihop en grupp som genom subtila hot försöker påverka polisens arbete i området.”
Enligt både Walter Holm, polis i Göteborg, och Dan Granvik, före detta polis i Malmö, är problemet med att jobba så här att det stärker de redan mäktiga familjeöverhuvudena. Och att man riskerar att förstöra den riktiga rättsliga processen genom att vända sig till starka ledare direkt.
– Det är en balansgång, men hederskulturerna är speciellt starka i de områden där samhället är svagt. Där står vi inte för våldsmonopolet, vi kan inte se till att försörjning finns, att skolorna fungerar, att de får låna pengar. Fungerar inte det så går man tillbaka till de traditionella systemen, till familjen. För det är familjen som finns där, säger Walter Holm.
”Vi pratar med alla”
Noa-chefen Mats Löfving säger att han inte tror att det finns någon risk att man underblåser ledarnas makt ytterligare genom att vända sig till dem.
– Nej, det tycker jag inte. Polisen samarbetar med alla. Vi pratar med alla som kan minska brottsligheten och skapa trygghet. Det är lika klart för polisen som för alla människor i Sverige. Men begår man brott så ska man hamna i domstol. Jag tror inte att det där är komplicerat.
Tror du inte?
– Nej. Det går liksom inte att kohandla med polisen om man är kriminell.