Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Per, 22, om knivmannen: ”Han frågade vad klockan var – sedan högg han”

Publicerad 2017-10-10

Med en kniv misstänks 37-åringen ha attackerat två för honom okända personer på öppen gata.

Han har tidigare vårdats på rättspsyk för liknande brottslighet – och skrivits ut.

– Jag hörde en man skrika bakom mig: Ursäkta, vad är klockan! Sedan drog han fram en lång kniv. Jag tänkte bara: spring för ditt jävla liv! säger Per, ett av mannens offer.

Kocken Per, 22, var på väg hem från jobbet kvällen den 28 september. Några hundra meter från sin bostad i Sigtuna hörde han att någon gick bakom honom.

– En man skriker bakom mig: Ursäkta vet du vad klockan är, säger Per.

Han vände sig om. Då hade den okände mannen nästan kommit i kapp honom:

– Jag hajade till direkt att något var fel. Hans kroppshållning var märklig, han hade ena handen innanför jackan den andra hängde löst. Jag hann tänka: Nu kan det hända någonting.

Per svarade mannen att klockan var 21.47.

– Då sa han igen: ”Ursäkta...” och kom mot mig i ännu raskare tempo.

Sedan gick allt väldigt fort.

– Jag kunde inte för allt i världen föreställa mig att han skulle dra fram en kniv och hugga mig. Jag trodde att han kanske ville råna mig på mobilen och pengarna. Men när han kom jämsides mötte jag hans blick. Den var intensiv och han såg arg ut.

Högg mot magen

Den okände mannen slet fram en stor kniv ur jackan och högg mot Pers mage.

– Det var ingen liten kniv utan något köksknivaktigt med kanske 15 centimeter långt blad.

När Per berättar detta för Aftonbladet har det gått en vecka sedan attacken. Han minns fortfarande inte vad som hände sekunderna efter att mannen drog fram kniven och vad exakt som räddade honom från att bli huggen.

– Just den sekvensen kommer jag helt ärligt inte ihåg, det sa jag till polisen också. Jag vet inte om det beror på chocken eller om att adrenalinet pumpade. Jag vet inte om han missade eller om något annat hände. Jag har ingen aning.

Men han minns vad han tänkte när han såg kniven:

– Det enda som kom upp i min skalle var: spring för ditt jävla liv! Det var inte någon tanke på att avväpna honom eller gå till motattack, utan: Det här gäller liv eller död.

Varför tror du att du tänkte så?

– Han ville inte något, han ville bara skada mig. Det var ett hugg direkt, mot min mage.

Första minnesbilden efter det är att han springer mot sin bostad. Mannen sprang efter.

– Jag var snabbare så jag lyckades få stort försprång och kom till min lägenhet. Det var det snabbaste jag någonsin gjort, säger Per.

Utanför sitt hus mötte han en kvinna:

– Jag skrek: gå för fan inte dit! Det är en man som försökte knivhugga mig!

Både han och kvinnan ringde polisen.

Efter att ha tappat Per ur sikte fortsatte mannen gå och in på nästa gata. Några minuter senare överföll han och knivhögg en 52-årig man som bor i området. Mannen fördes med ambulans till sjukhus.

– Man tror att det är sånt som man bara läser om i tidningar. Man tror inte att man själv ska råka ut för det, säger Per.

Den misstänkte knivmannen greps klockan 22.32 samma kväll. Han sitter nu på sannolika skäl häktad för två mordförsök.

– Min klient nekar till brott, säger hans advokat Carl-Oscar Morgården.

Dömd för mordförsök – utskriven från rättspsyk

Per säger att överfallet satt sina spår.

– Det kommer att ta ett tag innan allt blir sig likt. Jag känner inte igen mig själv nu. Jag känner mig rädd när jag går ut, kollar mig över axeln trots att jag vet att det aldrig kommer att hända mig igen. Det är en extrem grej att helt oprovocerat bli överfallen. Men jag tänker fortfarande på det varje dag.

Den 37-årige misstänkte knivmannen har tidigare dömts för bland annat mordförsök, då han knivhögg en man. Han bedömdes vara psykiskt sjuk och dömdes till vård.

I tio år satt han på Säters rättspsykiatriska klinik, innan han skrevs ut i oktober 2014. Detta efter att ansvarig läkare ansökte om att vården skulle upphöra. I sitt yttrande till domstolen skrev läkaren bland annat att risken för återfall i allvarlig brottslighet var låg. Detta trots att 37-åringen 2010 dömdes för att ha skurit en annan intagen i ansiktet med rakblad inne på kliniken.

Åklagare och förvaltningsrättens sakkunnige läkare höll med Säters läkare – och förvaltningsdomstolen gick på den linjen. Vården upphörde i och med en dom från oktober 2014.

Enligt domen fick 37-åringen själv välja om han ville fortsätta ha en stödkontakt efter att vården upphörde.

Även han själv höll med om att han inte behövde vård. Då hade han fått jobb på ett kafé och flyttat till en egen lägenhet i Sigtuna.

Återkommande brottslighet

Från att de nu misstänkte mannen var 17 år och tills han hamnade på Säter i oktober 2004 begick han brott varje år, som han också dömdes för. Bland annat dömdes han för våld mot tjänsteman och narkotikabrott.

När Per får veta om mannens bakgrund säger han:

– Det är bortom allt man kunde tänka sig. Att han suttit där i tio år och det har inte funkat. Sånt här ska inte få hända.

Vården upphörde då den här mannen ansågs vara färdigbehandlad och ni bedömde risken för återfall i allvarlig brottslighet som låg. Hur kunde det här hända?

– Det är en tragedi att personer skadats och att personen själv återfallit i brott. Skälet till att det har hänt vet vi inte än, säger Susanne Nyberg, som är chefsöverläkare på rättspsykiatriska kliniken i Säter.

Hon fortsätter:

– Vi kan bara ansvara för den tiden, de cirka tio åren han vårdades hos oss, varav de sista två åren på permission sam öppen rättspsykiatrisk vård. Domstolen bedömde vid den tidpunkten att rättspsykiatrisk vård inte längre var tillämpligt. Han skrevs ut under ordnade former till ett särskilt boende och kontakt med öppenvårdspsykiatrin på orten. Utredningen kommer väl att visa vad som hände efter detta.

Har ni något ansvar för det som hänt nu?

– Nej. Det finns igen annan som kan ha ytterst ansvar för en brottslig handling än personen själv. Det finns naturligtvis ett ansvar från vården att reagera om patienten åter försämras.

Åtal i ärendet ska väckas senast 13 oktober. Men åklagaren Ewa Tvängström säger att hon kommer att begära förlängd åtalstid, då utredningen ännu inte är klar.

Tingsrätten har nyligen beslutat att den misstänkte 37-åringen ska genomgå en paragraf 7-undersökning, det vill säga en liten rättspsykiatrisk undersökning.