Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

”Risk att bevismaterial försvinner”

Uppdaterad 2015-06-25 | Publicerad 2015-06-24

I tre månader avfärdade polisen dödsbranden i Hökensås som allmänfarlig vårdslöshet.

Under tiden mördades ett par under liknande omständigheter.

– Det blir en otäck tanke hos de anhöriga i det senast inträffade mordet: Tänk om det hade gått att förhindra, säger tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.

När polisen kom till det nedbrunna huset i Hökensås i mitten av mars var bara murstocken kvar. Ett par i 70-årsåldern visade sig ha omkommit. Polisen inledde en undersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

Först tre månader senare, efter att ytterligare ett par i 70-årsåldern omkommit under liknande omständigheter och en tidigare granne till Hökensås-paret häktats misstänkt för dubbelmord, återupptogs förundersökningen. Man trodde inte längre att det handlade om vårdslöshet – utan om mord.

– Det finns en risk att bevismaterial försvinner när det blir så här, säger legendariske kriminalkommissarien Jan Olsson.

– Det är ganska ovanligt att man inte ser omständigheter som pekar på att någon varit utsatt för ett brott. Det är inte så ovanligt att folk mördas och att man sedan tänder på för att dölja brottet.

”Taskigt läge”

Även tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem ser faror med tiden som hunnit passera.

– Det är taskigt läge, säger han.

– Den tekniska bevisningen står kvar orubblig och påverkas inte av tidens tand, medan däremot vittnesmål och liknande kan göra det. Om misstankarna hade funnits från start hade ambitionsnivån varit mycket högre att ta in all möjlig utredning såsom vittnesförhör och så. Men jag vet inte hur det såg ut från början och kan inte sätta betyg på polisens sätt att hantera detta.

Under tiden som polisen såg Hökensås-branden som allmänfarlig vårdslöshet misstänks finansmannen ha mördat ett äldre par under liknande omständigheter.

– Det blir en otäck tanke hos de anhöriga i det senast inträffade mordet: Tänk om det hade gått att förhindra. Om man hade upptäckt tidigare att det kan ha legat brott bakom den första branden, säger Sven-Erik Alhem.

Teknisk bevisning sparas

Enligt Jan Olsson sparas normalt sett den tekniska bevisningen även om man inte misstänker brott.

–  Det är rimligt att man har haft kvarvarande material som man sedan undersökt noggrannare och kommit fram till det här. Det undersökningsmaterial som finns kan handla om allt från kroppar till att man tagit olika brandprover från olika ställen och bara har undersökt några stycken och sedan kanske man hittar i det man inte undersökt tidigare spår av brännbar vätska, säger han.

Nu undersöker polisen om den misstänkte finansmannen kan ha varit inblandad i ytterligare andra mord och bränder.

– Man tittar nog vidare på honom och var han uppehållit sig och var han funnits någonstans och sedan ser man om det skett några brott där som kan ha anknytning till den här människan, säger Jan Olsson.

Följ ämnen i artikeln