Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

Våldtäktsmannen frias för att ha fotograferat offret

Uppdaterad 2016-10-20 | Publicerad 2016-10-19

Offret såg när han tog en av bilderna - därför är det inte kränkning, enligt lagen

30-åringen följde efter kvinnan och tog sig in i hennes hem – där han våldtog henne.

Innan han gick därifrån tog han bilder på henne med sin mobil.

I tingsrätten dömdes han för våldtäkt och kränkande fotografering.

Men hovrätten friar honom för kränkande fotografering – eftersom kvinnan såg när han tog bilderna.

Mannen dömdes i somras i Haparanda tingsrätt för våldtäkt och kränkande fotografering till 2,5 års fängelse. 

30-åringen hade följt efter den unga kvinnan som var på väg hem efter en utekväll med en väninna i slutet av maj i år i en stad i norra Sverige. Han tog sig in i kvinnans lägenhet och våldtog henne i hennes mors sovrum.

Enligt domen hade mannen använt våld, bland annat tagit ett strupgrepp på kvinnan när hon gjorde motstånd.

Innan han gick därifrån tog han bilder på kvinnan med sig mobil, för att enligt honom själv "ha som minne".

Frias för fotografering

Mannen nekade till brott och menade att det var frivilligt från kvinnans sida. Men omständigheter kring händelsen pekade tydligt att det rörde sig om en våldtäkt, fastslog rätten.

Mannen dömdes även för kränkande fotografering, då rätten menade att kvinnan befunnit sig i en utsatt situation till följd av kraftig berusning. På grund av berusningen var hon inte medveten om att han tagit bilder, ansåg tingsrätten.

Domen överklagades och i förra veckan kom hovrättens dom.

30-åringen döms för våldtäkt med frias för kränkande fotografering.

Får lägre straff

I domskälen skriver hovrätten att ett av villkoren för straffansvar vid kränkande fotografering är att fotograferingen sker i hemlighet:

”Med i hemlighet avses att den tekniska utrustningen antingen hålls helt dold för den fotograferade eller att denne i vart fall är totalt omedveten om att den för tillfället är i gång. Vidare omfattas sådana fall där den som fotograferas t.ex. sover eller är medvetslös eftersom den fotograferade då inte uppfattar fotograferingen, trots att fotograferingen i och för sig sker helt öppet.”

Hovrätten bedömde att det var uppenbart att den unga kvinnan varit medveten om att fotograferingen skett, då hon själv berättat om att mannen tagit bilder av henne efter övergreppet.

”Såsom lagstiftningen är utformad finns det därmed inte förutsättningar för en fällande dom. Han ska därför frikännas från åtalet i denna del”, skriver hovrätten som ändrade straffet till fängelse i två år och tre månader.

Åklagaren: Lagen är för snäv

– Det är bilder av kränkande art, säger kammaråklagare Klara Dahlström, som tycker att lagen är för snäv i det här fallet:

– Det har konstaterats att hon varit så pass berusad att hon inte kunnat uttrycka sin vilja inför den sexuella handlingen, då måste hon även varit för berusad för att vara helt medveten om fotograferingen.

Kvinnan hade i förhör berättat om att hon sett att mannen tagit endast en bild på henne.

– Men det har tagits fler foton som hon inte varit medveten om. Alldeles oavsett om hon varit omedveten eller medveten om den här fotograferingen så var det i den här situationen otroligt kränkande för henne, säger Klara Dahlström.

Följ ämnen i artikeln