Rättegången mot Madsen – unik i dansk rättshistoria
Uppdaterad 2018-04-25 | Publicerad 2018-03-08
Nu inleds rättegången mot Peter Madsen.
En dansk rättegång skiljer sig på många sätt ifrån en svensk, bland annat brukar en jury användas – något som den mordmisstänkte raketforskaren valt bort.
– Om brottet innehåller många känsliga detaljer kan juryn bli väldigt påverkad när de får höra allt, säger advokaten Mette Grith Stage.
Tolv rättegångsdagar är planerade att hållas mot Peter Madsen i Köpenhamns byret (tingsrätt), med sista dag den 25 april då domen kommer att avkunnas.
Rättegången kommer att bli historisk i Danmark. För första gången har man byggt om lunchmatsalen till att bli en extra sal där de som inte får plats inne i själva rättssalen kan följa förhandlingarna via videolänk. Dessutom kommer det att vara 95 journalister på plats från 12 olika länder, rapporterar Sveriges radio.
På många sätt skiljer sig den danska rättsprocessen ifrån den svenska, bland annat får man inte spela in ljud från rättegångar i Danmark. Man har också strikta regler som förbjuder fotografering – inte bara inuti rättssalen utan också på övriga ställen i tingsrättens byggnad.
– Man får inte ta bilder och blir polisanmäld om man gör det, säger Jens Stausbøll, presskontakt vid Köpenhamns tingsrätt.
Madsen vill dömas av få
Under rättegången mot Peter Madsen är 37 personer planerade att höras – exakt vilka det är kommer redogöras under rättegången. Domaren kan dock besluta att rapporteringen om ett visst vittnesmål stoppas innan andra vittnen har hörts.
I rättsfall som kan ge fängelse i minst fyra år har den tilltalade rätt att dömas av tre domare och en lekmannajury på sex personer. Dock kan den tilltalade välja bort juryn – och istället dömas av en domare och två lekmän – vilket Peter Madsen har gjort.
– Om den tilltalade inte önskar det har man möjlighet att välja bort den enligt lagen. Det kan man göra fritt, säger Jens Stausbøll.
”Många känsliga detaljer”
Peter Madsens advokat har inte velat kommentera närmare varför Madsen valt bort att dömas av en stor jury, men enligt den danska advokaten Mette Grith Stage kan det finnas fler orsaker till valet. Bland annat säger hon att hon brukar rekommendera klienter som är misstänkta för sexualbrott mot barn att välja bort juryn.
– Om brottet innehåller många känsliga detaljer kan juryn bli väldigt påverkad när de får höra allt. Och det här är ju också ett fall som fått otroligt mycket uppmärksamhet i media, säger Mette Grith Stage.
I Sverige blir förundersökningen, eller i alla fall delarna som inte anses omfattas av sekretess, offentliga i samband med att stämningsansökan lämnas in. I Danmark blir den inte offentlig förrän domen vunnit laga kraft – men inte heller då lämnas bilder eller videomaterial ut.