Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Falske elektrikern försökte lura Åke, 99

Uppdaterad 2016-10-06 | Publicerad 2016-10-05

Mannen utgav sig för att vara elektriker och har lurat åldringar på flera hundra tusen kronor.

En av de utsatta var 99-årige Åke – men han hann larma i tid.

– Det kändes naturligtvis obehagligt, säger han till Brottscentralen.

I nästan ett år gick den misstänkta 43-åringen tillväga på samma sätt.

Han tog sig till mindre orter, främst i södra och västra Sverige, och sökte upp åldringar, flera i 90-årsåldern. Han knackade på och sa sig vilja kontrollera elektriska anordningar, för vilket han sedan tog betalt. I flera fall har "elektrikern" fått med sig ett bankkort och tagit ut större belopp. Vid flera tillfällen har det rört sig om 15 000 kronor.

Åke, 99, blev misstänksam

En söndag i februari ringde det på dörrklockan hos Åke. 99. Mannen i dörren sa att han skulle utföra en kontroll av elkontakterna, och bad att få komma in. Åke släppte in 43-åringen..

– Jag väntade på ett nytt larm så jag trodde att det var frågan om det. Därför släppte jag in honom. Sen gick han in direkt på mitt kontor, förklarar Åke som är den äldste av personerna som bedragaren varit hemma hos.

Efter en stund blev Åke misstänksam: mannen ville ha betalt trots att han varit i bostaden under en kort tid.

– När jag inte ville betala utan hänvisade till ägaren av fastigheten så var han inte direkt påstridig, men han ville ha min namnteckning.

Åke gav mannen sin namnteckning och visade sin legitimation men när mannen lämnat bostaden blev Åke orolig. Han kontaktade banken eftersom han misstänkte att ”elektrikern” kunde ha kommit åt bankuppgifter i bostaden och sedan gav han sig ut i grannskapet.

– När han hade gått frågade jag mina närmaste grannar om han varit där vilket han inte hade varit. Sen kontaktade jag en anhörig som ringde polisen.

Hur känns det att han har varit hemma hos dig?

– Det kändes naturligtvis obehagligt. Men framför allt visste jag inte hur långt han skulle komma med de upplysningar han fått, min namnteckning och mitt personnummer.

Greps efter larm från ledig polis

Åke blev inte av med några pengar. Men han är en av många målsägande i den stora utredningen där 43-åringen åtalats misstänkt för 56 fall av främst grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri, samt grov stöld. Han har erkänt 33 av de 56 brotten som han misstänks för.

I våras gick det ut en efterlysning efter mannen och i april kunde han gripas i Åhus – efter att en ledig polis slagit larm.

– Polisen var i Åhus där mannen valt att agera för dagen. Han noterade mannens agerande vilket gjorde att han kontaktade länskommunikationscentralen. Sedan kunde man gripa mannen utifrån fynden som gjordes i bilen, säger kammaråklagaren.

Hon anser att brotten ska ses som grova med anledning av omfattningen, att de skett hemma hos de målsägande samt deras höga ålder.

– De har ju inte haft möjlighet som yngre personer har att uppmärksamma vad han har gjort och hur han har gått till väga, säger Malin Paulsson.

Hur har de målsägande mått under processen?

– Givetvis olika. Men många av dem har tyckt att det varit jobbigt och mått väldigt dåligt över det här.

Fotnot: Åke heter egentligen något annat.

Följ ämnen i artikeln