Alexandra, 22, dödades på hvb-hemmet – hovrätten fastställer domen

Publicerad 2016-10-26

Med en kniv från hvb-hemmets kök dödade den unge mannen Alexandra Mezher, 22.

Tingsrätten ansåg inte att det rörde sig om ett mord.

I dag fastställde hovrätten domen, men förlängde mannens utvisning.

– De anhöriga är djupt besvikna, säger deras biträde Hans Gaestadius.

Händelsen inträffade på ett hvb-hem i Mölndal den 25 januari i år. Alexandra Mezher som jobbade på hemmet var ensam i tjänst den aktuella natten och morgonen, och mannen som dömts för att ha dödat henne var boende på hemmet.

Alexandra Mezher knivhöggs tre gånger: i låret, i ryggen och på ena handen. Mannen hölls fast av andra boende på hemmet då polisen kom till platsen.

Förblödde

Alexandra Mezher förblödde som en följd av skadan i låret. Om kniven inte skadat artärerna hade hon sannolikt överlevt, enligt rättsläkarens rapport.

Åklagaren yrkade i såväl tings- som hovrätten att mannen skulle dömas för mord. Men tingsrätten dömde honom istället för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Dessutom dömdes han för försök till grov misshandel av en annan boende.

Eftersom han enligt en rättspsykiatrisk undersökning var psykiskt sjuk blev straffet rättspsykiatrisk vård och tio års utvisning.

Tingsätten beskrev hans agerande som "medvetet och alltså inte reflexmässigt eller annars ofrivilligt".

Omtvistad ålder

Däremot ansåg rätten inte att det var styrkt att mannen var medveten om att Alexandra Mezher riskerade att dö när han högg henne i låret. Han ansågs heller inte ha varit likgiltig till hennes öde.

"Han ska därför inte dömas för att uppsåtligen ha berövat Alexandra Mezher livet", skrev tingsrätten i domen."

Mannens ålder var också omtvistad. Själv säger han att han är 15 år. Men en undersökning visade att han var åtminstone 18 år. Därför dömdes han av tingsrätten som vuxen.

I dag meddelande Hovrätten för västra Sverige sin dom.

Förlänger utvisningen

De fastställer tingsrättens dom i fråga om rubricering. Den enda ändringen de gör är att förlänga mannens utvisning, från tio år i tingsrätten till femton år i hovrätten.

Hovrätten menar, liksom tingsrätten, att det inte är bevisat att mannen har "haft för avsikt att döda Alexandra Mezher eller att han förstod att det var praktiskt taget oundvikligt att hon skulle dö, och han hade följaktligen varken avsiktsuppsåt eller insiktsuppsåt."

Inte heller, skriver rätten, är det ställt utom rimligt tvivel att han hade ett likgiltighetsuppsåt.

Målsägarbiträdet Hans Gaestadius säger att Alexandras anhöriga är "djupt besvikna" över domen.

– De uppfattar inte att de fått rättvisa. De, liksom många andra, tycker att om man dödar någon på det här sättet, med flera knivhugg så ska man dömas för mord.

ANNONS