Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

En gripen för attacker med slangbella

Sköt sönder flera butiksfönster i centrala Stockholm - greps efter spaning

Uppdaterad 2018-11-24 | Publicerad 2018-11-23

Med en kraftig slangbella sköt den misstänkte kulor mot skyltfönstren så att de krossades.

Hålen såg ut som skotthål.

Nu har en person gripits, misstänkt för skjutningarna.

Polisen misstänkte först att skytten hade använt någon typ av pistol. Gång på gång den senaste månaden krossades skyltfönster längs Götgatan på Söder i Stockholm.

På onsdagen greps en av de misstänkta gärningsmännen. Då hade polisens spanare säkrat registreringsnumret på en misstänkt bil. Det ska ha skett när gärningsmännen gjorde en räd utefter Götgatan två dagar tidigare, i måndags.

Mannen är misstänkt för skadegörelse. Han förhördes i går och släpptes sen.

”Någon galning blivit gripen”

Den affär som drabbats hårdast är Galleri Hantverket. Deras skyltfönster har perforerats av ett tiotal skott. Optiker, en skoaffär och biograf Victoria är andra som fått sina skyltfönster krossade.

– Vi fick nyss veta att någon galning blivit gripen. Det är inte bara vi som drabbats. Den här personen har under lång tid åkt från söder och norrut på Götgatan och skjutit mot fönster på ena sidan av gatan, säger Margareta Lewkowicz, keramiker som arbetar i Hantverkarnas galleri och butik på Götgatan.

Alla har inte polisanmält attackerna. Polisen har fått in totalt 13 anmälningar, men flera har drabbats flera gånger. Polisen tror att mörkertalet är stort, många har inte vågat eller velat anmäla.

– Första gången vi blev beskjutna så bytte vi rutan i skyltfönstret. Men bara ett par dagar senare så fick vi ett nytt skott genom rutan, säger Margareta Lewkowicz.

Sammanlagt nio skotthål fanns i galleriets fönster ut mot gatan  under onsdagen. Hantverkarnas galleri och butik har inte längre råd att byta trasiga rutor. De hoppas att rätt gärningsman nu är gripen. Men de är fortfarande oroliga, eftersom det enligt uppgift ska vara flera inblandade.

Byter ut sina fönster – varje gång

Gärningsmännen har slagit till under de tidiga morgontimmarna. Enligt uppgifter har en person kört bilen och en andra person i baksätet skjutit stenkulor med en mycket kraftig slangbella.

– Äntligen händer något. Jag hoppas verkligen att det är rätt person som gripits. Det har gått så fort så det har varit svårt att hinna upptäcka vilka som skjutit. Ingen i dessa kvarter bryr sig när larmet sätter igång. Ingen reagerar under den halvtimme det dröjer innan larmpersonal kommer och stänger av larmet, säger Margareta Lewkowicz.

– De flesta affärsinnehavare byter sina skyltfönster efter varje skjutning. För vissa tog det över en månad innan de polisanmälde att de blivit beskjutna. De gjorde det först efter påtryckning från oss.

”Då går vi i konkurs”

Hon tror att de kanske har varit rädda att en anmälan skulle få gärningsmännen att inrikta sig på just deras affär. 

En annan anställd på galleriet, som vill vara anonym,  berättar hur otäckt det varit att arbeta i butiken med stora rutor ut mot Götgatan och riskera att någon när som helst kan skjuta in i lokalen. Hon tycker att det hemskt att behöva vara beredd att ducka för kulor på sin arbetsplats. Dessutom har det kostat en massa pengar.

– Vi är en ideellt arbetade förening. Vi har inte råd att gång på gång byta ut våra skyltfönster. Då går vi i konkurs, säger Margareta Lewkowicz.

Följ ämnen i artikeln