Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Putin ser ut att bli den stora vinnaren i det franska valet

Laguppställningen i det franska presidentvalet nästa år är rena drömmen för president Vladimir Putin men en mardröm för Europas stabilitet.

De två i nuläget mest troliga segrarna vill båda helt lägga om EU:s politik mot Ryssland.

Segern för Francois Fillon i högerpartiet republikanernas primärval kan göra det svårare för extremhögerns kandidat Marine Le Pen att vinna. Han är en betydligt farligare motståndare för Le Pen än vad Alain Juppe hade varit. Fillon ligger väldigt nära Le Pen i frågan om att stoppa invandringen och vad de hävdar är islamiseringen av Frankrike.

Precis som Le Pen för han fram ett starkt nationalistiskt budskap som kan locka många väljare som annars hade röstat för Nationella Frontens ledare. Man kan säga att Fillon kopierat Donald Trumps budskap och går till val på en slogan liknande "Make France great again", Gör Frankrike mäktigt igen.

Den stora skillnaden mellan de två är den ekonomiska politiken där Fillon står för en nyliberal linje med sänkta företagsskatter, höjd pensionsålder och stora nedskärningar i den offentliga sektorn. Den typen av försämringar för vanliga människor är Le Pen helt emot.

På en punkt är dock Le Pen och Fillon rörande överens. EU:s sanktioner mot Ryssland bör avskaffas och annekteringen av Krim erkännas. Putin gjorde själv ett ovanligt inhopp i den franska valrörelsen när han nyligen kallade Fillon för en "mycket framstående politiker och skicklig förhandlare".

Stora påfrestningar

Eftersom sanktionerna bygger på att samtliga EU-länder är eniga så skulle en seger för Le Pen eller Fillon innebära en total omläggning av EU:s kurs gentemot Ryssland och Ukraina.

Även Syrienkonflikten kan påverkas då Fillon anser att EU bör samarbeta med Ryssland i kampen mot terrorgruppen IS.

En helt ny europeisk politik är sannolik med tanke på opinionsläget inför vårens val där det mest troliga är att Frankrikes nästa president heter antingen Marine Le Pen eller Francois Fillon.

Aftonbladet
Utrikes

Ett sådant resultat skulle innebära ännu större påfrestningar på EU. Unionen har redan de extremt besvärliga brexitförhandlingarna att ta itu med under nästa år. Där finns den fortsatta oenigheten i flyktingfrågan. En konflikthärd till i form av hanteringen av Ryssland bådar inte gott för EU:s framtida sammanhållning.

Om Le Pen vinner kan det bli det definitiva slutet för EU som vi känner det i dag. Nationella Fronten vill att Frankrike ska lämna unionen.

Det enda som kan hindra en seger för någon av de två högerkandidaterna är socialistpartiet. De har ännu inte utsett sin kandidat.

Impopulär

President Francois Hollande är extremt impopulär med de sämsta opinionssiffrorna för någon fransk president sedan mätningarna startade. I nuläget ser hans möjligheter att vinna de två valomgångarna i april och maj ut att vara obefintliga.

Säkert är det därför som Hollande ännu inte gett besked om han ställer upp för omval eller inte. Att tvingas försvinna ur presidentpalatset med svansen mellan benen efter en förödmjukande förlust är inget som lockar den sittande presidenten. Han måste också tänka på sitt parti.

Problemet är att socialisterna inte har någon bra reserv som kan ta över stafettpinnen. Premiärminister Manuel Valls vill ställa upp. Men inte heller han är särskilt populär. Andra tänkbara är Emmanuel Macron, tidigare finansminister under Hollande eller Segolene Royal. Hollandes exfru som var partiets kandidat i valet 2007.

En mycket liten möjlighet finns också att en oberoende kandidat, utan anknytning till någon av de tre stora partierna, kan gå vidare till den andra valomgången.

Men utan en radikal omsvängning i opinionsläget kommer Europa sannolikt att se väldigt annorlunda ut efter det franska presidentvalet.