Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Mötet har tre vinnare

Sverige, finansministern och Fredrik Reinfeldt kan se sig som vinnarna på storkonferensen om Irak.

Förhoppningsvis kan även irakierna räknas dit.

Irakkonferensen är ett samarbetsprojekt mellan FN och Irak. Varje år träffas delar av FN:s medlemsländer för att underlätta för det krigsdrabbade landet att återgå till en normal tillvaro med fred, demokrati, utbildning och rättssäkerhet.

Dit är det ännu väldigt långt. Men längs vägen finns även andra vinnare.

1. Fredrik Reinfeldt (m). Statsministern filar idogt på sin internationella profil och torsdagens konferens är ett ypperligt tillfälle att träffa USA:s utrikesminister ”Condi” Rice, FN:s generalsekreterare och andra internationella högdjur.

Irak, och flyktingarna därifrån, kommer att stå högt upp på dagordningen även i slutet av nästa år. Då är Sverige med Fredrik Reinfeldt i spetsen ordförande för EU. Att då ha ett nätverk kan visa sig vara ovärderligt för statsministern i hans strävan att bli ett namn även i världspolitiken.

2. Anders Borg (m) och statskassan. Sverige har mycket att tjäna på att förhållandena i Irak blir mer drägliga. Sedan 2002 har

42 000 irakier sökt asyl i Sverige. Bara under förra året beviljades nästan tiotusen irakiska medborgare asyl.

Många av dem hyser ingen större önskan att bli kvar här. De vill bara slippa våldet och de stundtals outhärdliga levnadsförhållandena.

3. Sverige. Idén om att förlägga konferensen om återuppbyggnaden av Irak kom inte från Sverige. Men när frågan kom från FN och Irak blev svaret snabbt ja.

Irakkonferensen är den största internationella samlingen i Sverige sedan Förintelsekonferensen för åtta år sedan. Den handlade om historiska och moderna folkmord och var Göran Perssons sätt att placera sig själv på den internationella politiska kartan.

Konferensen om Irak kommer lika litet som Förintelsekonferensen toppa nyhetssändningarna någon annanstans än i Sverige. Men Condoleezza Rices stjärnstatus hjälper ändå till att sätta Sverige på kartan. Eller åtminstone påminna om att vi finns.

Följ ämnen i artikeln