Nu vill Reinfeldt bli Kung Fredrik
Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2003-11-25
Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Han siktar in sig på att vara statsminister om tre år
Om tre år vill han vara statsminister. Fredrik Reinfeldt, 38, ny moderatledare med siktet inställt på seger.
Det finns en ny beslutsamhet i den borgerliga oppositionen. Det märktes redan på folkpartiets landsmöte för tre veckor sedan. Och blev tydligare i går när nye m-ledaren Fredrik Reinfeldt talade om "vägen till en ny regering".
Han har inte bara segervittring. Han har dessutom en plan:
Socialdemokraterna har gjort sitt. Moderaterna, liksom övriga borgerliga partier, kraftsamlar för att påvisa att socialdemokraterna har gjort sitt för den här gången.
Socialdemokraterna har redan tvingats skjuta vallöften på framtiden. De uppsatta målen om färre socialbidragstagare, fler sysselsatta och färre sjukskrivna kommer inte heller att uppnås på utsatt tid.
Löftet blev en dröm
Fyra procents öppen arbetslöshet, Perssons gamla paradlöfte, är just nu inte mer än en dröm. Enligt nya prognoser från Ams stiger arbetslösheten till 5,1 procent nästa år.
Sjukskrivningarna, de rekordhöga förtidspensioneringarna och lågkonjunkturen gör det dessutom svårt att förverkliga både vallöftena och 121-punktsprogrammet. Det utarbetades tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet för att de skulle stödja Göran Persson som statsminister.
Fyra spår - i början. Fredrik Reinfeldt anser att de andra borgerliga partierna gått åt höger och att det underlättar ett framtida regeringssamarbete.
Men än är det för tidigt att gå fram på gemensam front.
Under de två närmaste åren ska de fyra partierna, var och en för sig, fortsätta att jaga egna väljare.
Vill i gång snabbt
Reinfeldt har sitt eget mantra klart. I stället för vård, skola, omsorg blir det tillväxt, kunskap och brottsbekämpning.
Ett huvudspår. Närmare valet, i slutet av 2005 eller 2006, är det dags att lägga fram "vissa grundläggande gemensamma förslag". En stomme till ett regeringsprogram.
Siktet är inställt på den 20 mars 2007, ett halvår efter nästa val. Det är sista dagen för att lägga fram propositioner som behandlas av vårriksdagen.
Den nye moderatledaren vill helt enkelt komma i gång snabbt. Det som genomförs i början av en regeringsperiod har större förutsättningar för att bli bestående. Exempelvis friskolorna och privatiseringarna under den förra borgerliga regeringen.
Att folkpartiet, moderaterna och centern kommer att ledas av Leijonborg, Reinfeldt och Olofsson i nästa val är sannolikt.
Vink om Svensson
Mer oklart är det med veteranen Alf Svensson, 65. Kd:s partisekreterare Urban Svensson gav en inte alltför fin vink då han nyligen meddelade att Svensson borde bli näste svenske EU-kommissionär. Tydligare kan det inte sägas, Svensson är på väg bort.
Hetaste namnet som efterträdare är nya vice ordföranden Maria Larsson, riksdagsledamot från Gnosjö.
Enligt senaste Sifo samlar de borgerliga partierna 47,3 procent av väljarna jämfört med regeringspartiernas 50,3. Det nya självförtroendet och målmedvetenheten hos de borgerliga kan ändra det förhållandet.