Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Fler än näringslivet roffar åt sig när det går

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-06-24

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Skandias direktörer belönar varandra med mångmiljonbonusar.

Statsråden lever loppan när de får chansen.

När tar det slut?

Bosse Ringholm är en renlevnadsmänniska. Han röker inte, han dricker inte. Men han motionerar.

Det enda som skiljer Ringholm från en riktigt äkta tråkmåns är hans fantastiska fotbollsintresse. Det finns många som vittnar om hans insatser som ordförande i Enskede idrottsklubb.

Att den fotbollstokige finansministern inte ville missa EM-matchen mellan Sverige och Italien under sitt besök i Portugal är alltså inte konstigt. Tvärtom är det lite gulligt, det finns känslor under järnmasken.

Det intressanta är snarare att även Bosse Ringholm tycks ha drabbats av det som så småningom drabbar de flesta på höga höjder. De får tunnelseende. De märker inte att de börjar bete sig konstigt.

Inte där som statsråd

Fotbollsmatchen finns inte med i Ringholms officiella program. Alltså var han inte där som statsråd och representant för regeringen.

Till LO-kongressens öppningsceremoni var Bosse Ringholm bjuden som ledamot av den socialdemokratiska partistyrelsen. Inte som statsråd och representant för regeringen.

Hinna i tid

Men för att hinna med både matchen och LO-kongressen tvingades Bosse Ringholm rekvirera statsplanet. Trots att ingen av programpunkterna hade med regeringsarbetet att göra.

Ringholms flygtur är det senaste exemplet på att näringslivet inte är den enda sektor i Sverige som tar för sig när det går.

När den socialdemokratiska ledningen med Göran Persson och partisekreterare Lars Stjernkvist i spetsen skulle analysera fiaskot i EMU-valet och konsekvenserna av mordet på utrikesminister Anna Lindh åkte de till Frankrike. 249 000 kronor kostade resan för nio personer till Vin&Sprits vingård i jetsetets eget Provence.

Tänjer på reglerna

Kanske stimulerade det tankeverksamheten att titta ut över vinstockarna. Men uppenbarligen gick tankarna i fel riktning. Även i nästa EU-val, parlamentsvalet för elva dagar sedan, åkte socialdemokraterna på storstryk.

Också i det lilla har den politiska eliten visat att det är att okej att tänja på reglerna. Åsa Domeij (mp), tidigare språkrör, förlängde föräldraledigheten genom att återvända till riksdagen i samband med julledigheten. När lovet tog slut upphörde även Domeijs tjänstgöring i riksdagen.

Bekymrad med rätta

Regeringen tillsatte den så kallade förtroendekommissionen för att återupprätta förtroendet för näringslivet. Med rätta var man bekymrad över roffarmentaliteten i styrelser och bolagsledningar.

Men är det inte samma signaler som politikerna själva sänder ut, om än i blygsammare skala? Du lever bara en gång, ta för dig när du kan.

Det kanske behövs en förtroendekommission för politiken också.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln