Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Egentligen vill de bara hångla på Finlandsbåten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-30

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tidskrifter om segling har aldrig gjort något för mig. De står där i stiltje mellan ridsport och heminredning. Men häromdagen, på Stjärnköp vid busstorget i Enköping, blev jag lite sugen.

Det var en rubrik på omslaget som gjorde det. "Böldpest - ingen dödsdom" stod det.

Det, mina damer och herrar, är en bra rubrik. Besked av det slaget är hoppingivande, nu när höstförkylningen satt in och årets asiatiska influensa segar sig över den Europeiska muren.

En bra rubrik lockar till läsning. Men ibland blir en rubrik för bra. Ett ögonblick funderade jag faktiskt på att köpa tidningen. Eller åtminstone att gratisbläddra lite i den. Men så insåg jag att det vore dumt. Ingen artikel kan leva upp till en sån rubrik.

Artikeln var säkert full av nyanser och undantag och tråkig statistik som skulle ta död på det där hoppfulla. Och varför förstöra en bra rubrik?

Det är ungefär som med folkpartiet.

För det mesta står folkpartiet där i stället, bredvid ridsport eller så, utan att någon bryr sig. Så kommer någon partiredigerare på en säljande rubrik och plötsligt vill alla segla med Lasse. Tänk att bli en frisk och sund, arisk mälarpirat! Skepp Ohoj! Här biter ingen böldpest!

En stadig hand på rorkulten. Skotade segel. Eller om de ska vara oskotade. Hur som helst fläktar det friskt. Ända tills man börjar bläddra i den inköpta tidskriften.

Då hugger skörbjuggen. För bakom den lockande rubriken är de där hoppilandkallarna precis som man alltid trott. Inga äventyrare som överlistar böldpest. Bara ett gäng landkrabbor i skepparkavaj. Och ganska snart börjar de oroa sig för var de ska förtöja sin lilla plastskorv.

Man vet hur det slutar. I folkpartiets flaggskepp, DN, har P C Jersild redan talat om att det rätta vore att folkpartiet bildade regering med sossarna.

Och i lördags drog den gamla folkparti-professorn Daniel Tarschys samma slutsats i Expressen. Han vill bli kladdad på av sossar, men "svenska politiker har beröringsskräck", ojar han sig.

Såna är de. Djärva ensamseglare i rubriken. Men köper man tidningen slutar det alltid med en bön om biljetter till Finlandsfärjan. När det börjar guppa lite upptäcker folkpartisterna alltid att de, egentligen, längtar efter ett leende dansband,

hytthångel och ett smörgåsbord för 99 spänn. Inklusive stor stark.

Ett tips till nästa gång: ni folkpartister som ändå alltid vill slå ihop er med sossarna så snart valet är överstökat, varför inte rösta på sossarna direkt?

Vill man åka Finlandsfärja är det bara besvärligt att

försöka borda den från en jolle.

Övervinn er egen beröringsskräck.

Böldpest är, trots allt, ingen dödsdom.

Johan Hakelius