Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Överraskningar varje dag i Perssonland

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-09

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Man hasar upp ur kojen och förväntar sig inget särskilt. En kopp ljummet te. Samma gamla pålägg. Samma gamla dusch och i väg till samma gamla jobb där samma gamla kamrater hälsar en med samma gamla kvickheter. Och man svarar med samma gamla smil.

Så går dan och en ny börjar och den blir som alla andra. Måndag hela veckan, måndag hela veckan, måndag hela veckan lång.

Så där är det för de flesta av oss lyckligt lottade i-landsknuttar. Det är ont om överraskningar. Om man inte är välsignad med en prenumeration på en svensk dagstidning, vill säga.

Som med allt annat här i Sverige kan vi tacka Göran Persson för den saken.

Jag kommer till exempel aldrig att glömma julen 2000. Ena dagen läste jag statsministerns recept på härlig pressylta i tidningen. Man riktigt hörde hur snålvattnet rann till mellan de perssonska käkarna. Så, ett par dagar senare, kom presssyltans prins ut som vegan i en annan tidning. Den dagen var det äckligt med kött.

Såna kast livar upp. Överraskar. Gör varje dag unik.

Eller när han skulle bygga det gröna folkhemmet. Det var kompostmanifest och sopsorteringsorder. Ett par skogsmullor, vad de nu hette, hann flytta in i Rosenbad. Och sen, plötsligt, blev det gröna folkhemmet lika onämnbart som fru nummer två i Per Albins harem.

Och Görans feministperiod. Ena minuten brinner hans bh som ett poethjärta på skrivarkurs på Biskops-Arnö. Andra minuten är han samma gamla blötsura Y-frontspatriark som alltid.

All denna dramatik får vi hemlevererad av tidningsbuden. Sådär vid femsnåret när det smäller i lådan vet vi att en ny, alldeles egen dag gryr. I dag är aldrig som i går i Perssonland.

I lördags hände det igen. Man slår upp DN lördag/söndag, en bilaga så försiktig att den inte ens vet vilken dag den är till för, och så överraskar han oss.

”En skamfläck”, säger han. ”En plågsam situation.” Statsministern är alldeles tydligt emot. Rasande emot. Han är så emot att man nästan glömmer att han varit så för att han tummade på grundlagsskyddade rättigheter. Man glömmer nästan att han höll klaffen, till dess att USA sa att det var OK för Sverige att följa sin grundlag. Då blev han emot den rättsskandal han själv är ansvarig för.

Jo, det gäller förstås de terrorlistade svenska medborgare som förklarades fredlösa utan rättegång. Men det spelar mindre roll. För allt det där stod i tidningen i lördags. Nu är det måndag. Och i söndags ryktades det om att USA har nya svenskar att föra upp på fredlös-listan.

Häng med i nästa skojiga vändning i Perssonland. Kanske blir skamfläcken åter ett adelsmärke redan i morgon. Kanske på onsdag. Man vet aldrig när det vänder i Perssonland. Bara att det gör det. Hela tiden.

Johan Hakelius