Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Gör som Kungen, Noppe, Gaga och Aje - bli pojke igen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det ska bli helkväll. Klackarna i taket. Här vilar inga halta löss. Vin, kvinnor och sång och varning på stan. Hela paketet.

Och så översätts det i handling. Blir "operativt", som den del av befolkningen som tvingas åka på konferenser vet att det heter. Då blir det nya Bondfilmen. Och eftersits på cigarrbar.

Om det skulle bli något mer kan vi inte veta. För någon blev arg på någon annan där på cigarrbaren. Kanske var det någon som vägrade tro på att grannens cigarr faktiskt hade rullats mot en het kubanskas halvfuktiga innanlår. Eller så var det bara någon som fick komplex, eftersom han hade en mindre Havanna än kompisarna.

Är man inte stammis på cigarrbarer är sånt svårt att lista ut.

Men Säpo, ett gäng mycket operativa grabbar, brydde sig inte om orsaken. De såg helt enkelt till att kungen kom därifrån. Noppe, Aje, Gaga, Peppe och allt vad de heter, fick traska patrull efter huvudpersonen. Det var ju hans julfest, så vad skulle de göra? Bråkstakarna, vanligt ofrälse, fick prata med farbror polisen.

Ja, ni läste säkert om det i förra veckan. "Säpolarm när kungen festade på krogen."

Synd, det där. Att de inte fick fortsätta. För man undrar lite vad de skulle ha gjort efter Bond och cigarrerna. Bytt hockeybilder, kanske. Eller spelkulor: fem i glas mot din dank. Eller kanske åkt hem och lirat en omgång Playstation 2, fast med volymen i botten så att ingen på övervåningen vaknade. Diskuterat Pokémon-uppgraderingar. Pallat äpplen på Drottningholm. Spelat hartsfiol för Riddarhuset.

Sånt som pojkar gör. När det är helkväll. När det ska rullas hatt.

Å andra sidan: om de kunnat fortsätta hade vi väl aldrig fått veta något alls om saken. Och visst är det ändå kul att få reda på hur statschefen och hans kompisar roar sig. Bond och cigarrer. Det är verkligen gulligt. Om man inte redan var monarkist kunde man bli det av ren moderskänsla.

Själv tror jag att grabbtrenden kommer att söka sig nedåt i samhället. Det kommer att bli inne att vara pojke igen. Och för mig har det förenklat ett och annat. Fram till förra veckan hade jag bara sett en sak som fått mig att lystet stanna vid ett skyltfönster. En näshårsklippare för 120 spänn. Det kändes rätt pinsamt. Man vill ju inte önska sig något så äckligt i julklapp. Men nu, efter Säpolarmet i cigarrbaren, har jag en hel önskelista.

Lasses hemtryckeri, till att börja med. Det där som såldes i Hobbexkatalogen med en teckning av en kille i slipover som tryckt sin egen sporttidning.

Ångmaskin. Bilbana. Meccano. Och så Pojkarnas kalender 2003, förstås.

Ibland är en cigarr inte bara en cigarr.

Johan Hakelius