Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Vem är störst i vår svenska historia?

Vem är/var den största mannen/kvinnan i vår historia? Frågan är ovanlig hos oss, för Sverige är en utpräglad “du ska inte komma här och komma”-kultur och i sådana länder har man inga hjältar, i synnerhet inte historiska sådana.

Men frågan har ställts i rysk, fransk, brittisk och finsk tv och många förslag strömmade in.

Ryssarnas val var kusligt och borde få en och annan svensk nedrustare att tänka om. Ryssarna valde Stalin och tsar Nikolaj II. Den kommunistiska diktatorn Stalin tog livet av fler av sina egna landsmän än Hitler. Stalin jämförde sig själv med Ivan den förskräcklige och Peter den store. Dagens ryssar tenderar att glömma hans grymheter och ser i stället att han var mannen som besegrade Hitler och expanderade sitt lands gränser, byggde industrier och gjorde Sovjet till en världsmakt och kärnvapenmakt. Ingen vet hur andra världskriget hade slutat om inte Stalin lett Sovjet, de allierade hade knappast segrat på egen hand.

Tvåan på ryssarnas lista, Nikolaj II, Rysslands siste tsar som mördades med hela sin familj, var en fullständig nolla som regent. Han var en skenhelig aristokrat och utpräglad antisemit som uppmuntrade kosackernas pogromer mot judarna. Han förlorade två krig och efterlämnade ingenting positivt. Av oklara skäl blev han nyligen helgonförklarad av den ryska ortodoxa kyrkan.

De franska tv-tittarna ansåg att de främsta i Frankrikes historia var undervattensforskaren Jacques Cousteau, Emmausrörelsens grundare Abbé Pierre, generalen och presidenten Charles de Gaulle. Även sångerskan Edith Piaf och nationalhelgonet Jeanne d'Arc fick framstående placeringar.

Finnarna röstade för marskalken av Finland, överbefälhavaren, presidenten med mera Gustaf Mannerheim.

I Storbritannien fick Winston Churchill flest röster. Engelsmännens egen Stalin, Henrik VIII, kom på fyrtionde plats.

För några år sedan utkom en bok av Michael Hart där han gav en lista på de femton personer i världen som betytt mest för mänskligheten. Den listan toppades, till mångas förfäran, av profeten Muhammed, följd av vetenskapsmannen Isaac Newton, Jesus, Buddha och Konfucius. Naturligtvis blev den namnlistan häftig debatterad.

Det intressanta med sådana här undersökningar är att de fungerar som ett slags barometer för det psykologiska-ekonomiska läget i ett land. Man kan också tydligt avläsa vad som för stunden är politiskt korrekt i det landet.

Det är därför ryssarna röstade som de gjorde. De drömmer sig tillbaka till den tid då “den röde tsaren” Stalin gjorde Ryssland/Sovjet-unionen till en stor och fruktad världsmakt. Tsar Nikolaj påminner dem om tiden före kommunismen, en tid som de flesta i dagens Ryssland vet mycket lite om men som nu framstår i ett romantiskt skimmer.

Tsarfamiljen är inne igen. Över 20 000 människor gick nyligen i ett långt tåg för att hylla Nikolaj II då han blev helgon. Tsarfamiljens gravar och alla platser som påminner om de mördade kungligheterna drar stora åskådarmassor varje dag. Tsaren som var en hänsynslös härskare framstår i dag som symbol för alla dem som mördades av bolsjevikerna.

Vem är då störst i Sveriges historia? En helt ovetenskaplig undersökning i min närmaste omgivning gav röster för: heliga Birgitta, Gustav Vasa, Olaus Petri och Ingmar Bergman.

Vilken man eller kvinna tycker du är störst i Sveriges historia? Det kan vara vem som helst: kung eller drottning, härförare, vetenskapsman, författare, upptäcktsresande, uppfinnare, företagsgrundare, politiker, artist eller idrottsman. Han/hon kan ha levt i vår tid eller när som helst i vår långa historia.

Skriv ett e-brev till mig med en kort motivering. Om du inte kan bestämma dig för en enda person, ge flera förslag men inte fler än tio.

Följ ämnen i artikeln