Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

0,6 procentenheters självständighet, typ

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-10-15

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är skillnad på förr och nu. Förr var det konfirmation, myndighetsålder och färdigväxt höjd över havet som gällde. Långbyxor, vill man lägga till.

Där någonstans gick gränsen mellan att vara barn och att vara vuxen. Nu ska man ha arbete med rejäl lön och egen bostad för att känna sig vuxen. Längden på brallorna har inget med saken att göra.

Sånt kan man lära sig om man lyssnar på radio. Någon har frågat unga förr och nu. Resultatet redovisas för begrundan.

Det har att göra med självständighet, påpekas det. Makten över sig själv. Självbestämmande. Och det förstår vem som helst att man inte får bestämma mer, ens över sig själv, bara för att byxbenen blir längre. Och inte kan man göra sig oberoende av mammas köttbullar, bara genom att slinka in på nattvarden. Nä, det krävs pengar. Yrkesidentitet. En lya. Kanske till och med framgång. Då får man bestämma själv. Vara sin egen. Vuxen.

Visst blir man lite rörd?

Vem minns inte den där känslan av att ha sin första lägenhet? Det alldeles särskilda skramlet i brevlådan när det första lönebeskedet trillar in. En ny möjlighet för varje spänn. Det borde göras särskilda skyltar för oss att sätta upp på våra första ytterdörrar. "Här bor Universums Härskare", kunde det stå. I mässing, eller kanske emalj. Något självsäkert och triumferande. Varför inte neon? Något som motsvarar känslan. Den hisnande känslan av självbestämmande.

Det är först senare man inser att livet är en ovalbana. Blåser man på i 352 knyck i timmen är risken stor att man blir påmind om att man inte är alldeles självständig. Man måste samsas med andra förare. Även om morsan inte ligger och stoppar upp i täten.

Eller man kan säga att det är som med standardmjölken. Den EU ville förbjuda. Svensk standardmjölk har ju 3,0 procent fett. EU har bestämt att standardmjölk ska ha 3,6 procent fett. Varken mer eller mindre. Nu har Sverige fått tillåtelse att fortsätta att avvika med 0,6 procentenheter. På nåder. Till 2009. Frågan ska utredas.

Det är ett fint mått på självbestämmande. 0,6 procentenheters självständighet, under utredning. En frihet på sex gram fett per kilo i sex år. Så är det till och med för Sverige. Ett vuxet land i långbyxor med egen lön och lya.

Så visst blir man lite rörd. Vi har alla suttit i våra första ettor och härskat över universum. Känt det obegränsade självbestämmandet. Garvat vuxet åt gamla stötar som tyckte att konfirmationen betydde mer än lönebeskedet.

Det tar ett tag innan man känner igen sig i ett paket standardmjölk.

Fast å andra sidan ska man inte underskatta pengar. Lite självständighet ger de ändå. Man får till exempel råd att köpa långbyxor.

Johan Hakelius