Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hurra - nu vänder det!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-01-30

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hurra! En glad nyhet.

Och en lite mindre bra.

Först den glada nyheten. Konjunkturinstitutet, statens egna prognosmakare, tror att konjunkturen är på väg att vända. I alla fall för industrin.

Det ska vi vara glada för. Inte bara för att exportindustrin sysselsätter hundratusentals personer. Utan också för att verkstadsindustrin står för drygt hälften av den svenska exporten.

Det ser också lite bättre ut för stora arbetsgivare som handeln och de tjänsteproducerande företagen. Till och med datakonsulterna och de som sysslar med dataservice, branscher som drabbades hårt av den spruckna it-bubblan, går mot ljusare tider. Egentligen är det bara byggindustrin som fortfarande tycker att det ser riktigt dystert ut.

Nedskärning av personal

Så till den tråkiga nyheten. Trots att många företag tror att de kommer att sälja mer fortsätter de att skära ner på personalen. Med undantag för butiker som säljer kapitalvaror är det ingen bransch som tror att den kommer att nyanställa.

Så var det i den förra konjunkturuppgången också. Hjulen snurrade för fullt men sysselsättningen ökade inte till de nivåer man hade hoppats på. Färre gör mer, helt enkelt.

Sysselsättningen är inte längre bara regeringens huvudvärk, den håller även på att bli ett präktigt migränanfall.

Unga människor

Den gamla målsättningen om att hålla den öppna arbetslösheten under fyra procent har inte infriats. I dag går 5,1 procent av arbetskraften helt utan jobb.

Den något nyare målsättningen om att 80 procent av alla mellan 18 och 64 år ska jobba 2004 kommer inte heller att förverkligas. I alla fall inte till utsatt datum.

Riktigt oroande är långtidsarbetslösheten bland unga människor. Den kan i värsta fall få livslånga konsekvenser för dem den drabbar.

Men det gäller att ta vara på ljuspunkterna. Och dagens glada nyhet är att konjunkturen ser ut att vända. Hurra!

...men här minskar arbetstillfällena

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln