Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Toffeln - värre för miljön än plastpåsar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-26

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De ska förbjuda plastpåsar i Los Angeles. Eftersom Kalifornien är Kalifornien är skälen till förbudet ungefär så här: Delfiner sätter påsarna i halsen. Suicidala jättesköldpaddor drar påsarna över huvudet. Plastpåsar får polar-isarna att smälta och då blir isbjörnarna våta om tårna.

Vi måste ha överseende med att amerikaner, eller folk som är gråtmilda av andra skäl, övertygas av sådana argument. För oss européer är förstås det främsta argumentet för ett plastpåseförbud ett helt annat: plastpåsar är fula.

Några miljoner skräpande plastpåsar gör kanske en ekologisk, men knappast någon större estetisk, skillnad i Los Angeles. Om något borde de liva upp det tråkiga ökenlandskapet, den barnsliga arkitekturen och de åtta-filiga motorvägarna. Men vår kontinent är en kontinent med historia, smak och kultur.

Det är oförenligt med plastpåsar.

Det är inte en slump att radikaler som baktalar vårt kulturarv, samtidigt talar med längtan efter den tid då till och med statsministern bar sina dokument i en plastkasse från Konsum. De drömmer om en jämlik förfulning.

Så låt oss följa Los Angeles i spåren. Låt oss dessutom visa vägen framåt.

Påsar är trots allt bara ett av många förfulande plastinslag i vår närmiljö.

Varje byggvaruhus saluför, helt lagligt, hiskliga trädgårdsmöbler i plast. I var och varannan villaträdgård skämmer löjliga, plastiga hoppmattor fruktträd och glasverandor. När vi bär hem våra kassar - papp eller plast - från affären, gör vi det till det syntetiska dunket av pet-flaskor, inte till det rena klingandet av glasbuteljer.

Men det första objektet för en estetisk utrensning, näst plastpåsarna, måste bli ”Foppatoffeln”.

Att svensk vårdpersonal utsätter sjuka och skadade människor för åsynen av dessa grälla plastskor, borde leda till anmälningar enligt Lex Maria. När tofflorna nu letat sig ut på offentlig plats, krävs skoningslös politisk handling.

Så: ja, förbjud plastpåsar. Men i den estetiska konsekvensens namn, låt oss samtidigt smälta ned alla Foppa-tofflor. Kanske kan den massa som blir resultatet, användas för att gjuta in radioaktivt avfall, eller något annat vi ändå slipper se.

Får vi fram ett enda exempel på något sött djur som dött, efter att ha ätit en Foppa-toffel, ska vi nog få med oss amerikanerna också.

Johan Hakelius