Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tio problem att lösa för Persson

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-06-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Titta här, Göran Persson!

Tio frågor att fundera på under semester och konvalescensen.

Sverige saknar inte problem. Ett av dem är det politiska systemet som tycks vara oförmöget att ta itu med både närliggande och långsiktiga knäckfrågor.

Politiken har gått på styrfart sedan valet 2002. Den hamnade i total malpåse efter Göran Perssons operation.

Det goda konvalescensen kan föra med sig är att statsministern äntligen får tid att fundera på annat än husköp och bröllop för sig och sina vänner. Vart ska Sverige gå och hur når man dit?

1. Arbetslösheten. Fortsätter att öka trots att regeringen satt kampen mot arbetslösheten högst upp på dagordningen. I maj gick 314 000 personer utan jobb.

2. Tillväxten. Nämndes 16 gånger i regeringsförklaringen - men vad hände sedan? Socialdemokraterna höll kongress. Men det ökar bara tillväxten på Stockholms hotellmarknad.

3. Sjuktalen. Det sjuka Sverige kostar både mänskligt lidande och pengar. Men vad har hänt utom att arbetsgivarna fått ta ännu större del av sjukskrivningskostnaderna? Inte mycket.

4. EU-spöket. I två EU-rad i val har regeringen åkt på stryk. Först i folkomröstningen, sedan i valet till EU-parlamentet.

Vore det inte dags för statsministern att äntligen bekänna färg, för eller emot? Nu varierar uppfattningen om medlemskapet med humöret.

5. Skolan. Den nya gymnasieskolan blev en riktig flopp. Bot och bättring har utlovats. Törs man lita på det?

6. Sjukvården. I landsting efter landsting rationaliseras vård bort. Människor som lider av sjukdomar som bara ger lindriga men sorteras bort.

Upprörs stats- och socialministern? Nej, de funderar över hur man ska stoppa privat vård i aktiebolagsform.

7. Miljön. "Det gröna folkhemmet" skulle Göran Persson bygga. Det blev höjd skatt på miljöfarlig verksamhet som skulle bytas mot sänkt skatt på arbete.

Planen har genomförts - till hälften. Gissa vilken halva.

8. De glömda löftena. Alla skolbarn skulle få en egen mejl-adress. Löntagarna skulle kompenseras för den obligatoriska pensionsavgiften. Den högsta ersättningen i sjuk- och föräld-raförsäkringen skulle höjas med 6 500 kronor i månaden. A-kassan skulle höjas.

Ett axplock av de senaste årens löften. När förverkligas de?

9. Alkoholen. Superiet närmar sig 1800-talets nivåer. Vad gör regeringen? Jo, de föreslår att bara burken, flaskan eller lådan ska få synas på bild i alkoholannonserna. Vilken handlingskraft!

10. Jämställdheten. Halva arbetskraften tjänar mindre än den andra, har sämre arbetsvillkor, sämre arbetstider och får, så småningom, sämre pensioner.

När tänker stat, kommun och landsting bli mönsterarbetsgivare i stället för tvärtom?

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln