Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Nye S-ledarens deadline närmar sig med stormsteg

Det börjar bli oerhört bråttom för Socialdemokraternas valberedning.

Absolut senast i slutet av nästa vecka måste allting vara klappat och klart.

I dag är det 104 dagar sedan Mona Sahlin meddelade att hon slutar som Socialdemokraternas partiledare. Men fortfarande finns inget officiellt förslag till vem som ska efterträda henne.

Valberedningen arbetar nu under mycket stark tidspress. Senast nästa fredag måste det finnas en kandidat som både förankrats i socialdemokraternas viktigaste fora. Samt har accepterat att ta det svåra uppdraget.

Fredagen den 11 mars återstår bara två veckor till Socialdemokraternas extrakongress. Formellt behöver valberedningen inte presentera sin kandidat förrän då.

Men reellt närmar sig deadline med stormsteg.

Förväntningarna på Sahlins efterträdare är höga. Han, för det lutar som vanligt åt en medelålders vit man, måste ha tid för att förbereda sitt installationstal.

Det blir otroligt viktigt för den nye partiledaren. Det ska ruska liv i den krisdrabbade partiorganisationen, gjuta mod i alla partimedlemmar som hänger med huvudet och med skräckblandad förundran frågar sig vad som hänt med Sveriges genom tiderna mest inflytelserika parti. Och det ska staka ut den nye ledarens kurs, hur Socialdemokraterna ska utvecklas.

En källa uttrycker sig så här. Den nye partiledaren har två viktiga tal framför sig. Installationstalet på kongressen. Och talet på första maj. Därefter kan han ta det ganska lugnt till i höst.

Summa summarum så håller den nye partiledaren sitt hittills viktigaste politiska tal på förmiddagen den 26 mars, dagen efter partiledarvalet. Det kräver omfattande förberedelser som är svåra att klara av på mindre än två veckor. Även det är snålt tilltaget.

Inofficiellt slutdatum för valberedningen är alltså i slutet av nästa vecka. Att ge den nye partiledaren kortare tid att förbereda sig på vore att göra hans jobb ännu svårare än nödvändigt.

Fyra kandidater betraktas som mer troliga än andra. Av dem ligger riksdagsledamöterna Sven-Erik Österberg och Tomas Eneroth sämst till. Den senare för att han uppges vara helt ointresserad.

De hetaste namnen är därmed riksdagsledamöterna Mikael Damberg och Thomas Östros, i dag ekonomisk talesperson för (S).

Damberg löper dock risk att blockeras av utpräglade vänsterdistrikt som exempelvis Skåne och Stockholms stad.

Följ ämnen i artikeln