Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Politikveckan – mycket snack och lite verkstad

Almedalens förespråkare kallar evenemanget ett demokratiprojekt, men de flesta åker nog dit för att imponera på andra. Det parti­ledarna säger publiceras i alla kanaler, men får sällan några konsekvenser.

Almedalen inleds om en vecka och den stora frågan är om något intressant kommer att sägas.

Eller om alla är där för att imponera på varandra.

Som de flesta redan vet lade Olof Palme grunden till Almedalsveckan när han 1968 talade från ett lastbilsflak vid Kruttornet i Visby.

I sju år var han dalens ende talare. 1975 blev de två, Thage G Peterson (S) och Lars Werner (V).

Sedan växte arrangemanget successivt. Men det är bara sex år sedan samtliga partiledare kände sig ­manade att infinna sig, trots att det inte var valår. Men sedan 2008 ­kommer alla, varje år.

Den stora frågan supervalåret 2014 är om något av intresse kommer att sägas under Almedalsveckan eller om det som vanligt blir ett självspelande piano. Vad partiledarna säger tv-sänds, twittras, ­facebookas, trycks, webbpubliceras eller instagrammas även om de inte har något att säga.

Faktum är att det sällan sägs något i Almedalen som får konsekvenser. Pig­debatten, som startade på Socialdemokraternas ekonomiska ­seminarium 1993, är ett undantag. Det ledde, långt senare, till rutavdraget.

Alliansens löfte om att avskaffa fastighetsskatten 2006 är ett ­annat, det banade ­vägen för valsegern. Annie Lööfs krav på Alliansen 2.0 2012, som mycket väl kan ha ­bidragit till dagens dåliga opinionssiffror, är ett tredje.

Så varför åker landets ­partiledare med staber till Almedalen när de inte har något att säga? Det enkla svaret är att de tror att de måste för annars finns de inte.

Det är en felbedömning. I juli ägnar sig svenska folket åt att fundera över vad de ska grilla på kvällen. Inte vad någon står och dillar om i Visby.

Almedalens förespråkare talar gärna om att det är ett fantastiskt evenemang, ett demokratiprojekt.

Den samhällsintresserade med­borgaren har unika möjligheter att lyssna till oredigerade partiledare, gå på massor av spännande seminarier, kolla hur journalister jobbar och frottera sig med kändisar.

Det är sant, åtminstone delvis. När pr- och påverkarbranschen drar hem på torsdagen glesnar det ­betänkligt i Almedalen. De samhällsintresserade, som har råd att bo i Visby med omnejd ­under veckan, är kanske inte lika många som vissa vill tro.

Min misstanke är att de flesta åker till Almedalen för att imponera på andra. För att visa upp sig som större, bättre och vackrare än konkurrenter och medspelare. Därför tar de i så de ­nästan spricker.

Antalet som ­betalar själva för vistelsen ryms inte riktigt på ena handens fingrar. Men de är inte många. Det är däremot firmakorten.

5 saker att hålla koll på i veckan

Nazidemo på Gotland

Av någon outgrundlig anledning har det nynazistiska Svenskarnas parti fått tillstånd att demonstrera i Alme­dalen dagen innan årets politikervecka inleds på söndag. Det är inte ens självklart att de ska få sprida sitt rasistiska budskap. Och varför just där?

Må det aldrig upprepas

Säsongens kanske sista EU-toppmöte inleds med en middag i Ypres i belgiska Flandern där EU:s regeringschefer deltar i en ceremoni för offren i första världskriget som startade för 100 år sedan. På agendan står bland annat att enas om vem som ska leda EU-kommissionen.

Hett inför sommarlovet

Den här veckan har finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra (M) det hett om öronen. Riksdagen klubbar de sista besluten om rege­ringens förslag till vårbudget innan ledamöterna lämnar och ägnar sig åt valet. Öppnar gör riksdagen två veckor efter valet, den 30 september.

Högaktivt EU-parlament

Senast på tisdag ska det vara klart vilka partigrupper som ska finnas i EU-parlamentet och vilka nationella partier som ingår. Man kan vara grupplös också men det ger sämre villkor. FI ska ingå i samma grupp som Social­demokraterna vilket tales­personen Schyman gillar.

Först ut i Almedalen

S-ledaren Stefan Löfven är årets förste talare under ­Almedalsveckan. Han håller sitt tal på söndag. Årets strypare, alltså den som sätter punkt för politikerveckan, är Annie Lööf (C). Efter Löfven följer KD, SD, MP, M, V och FP. Sedan lämnas väljarna i fred ett par veckor.

Följ ämnen i artikeln