Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Tänk om Bert var Dalai lama

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Skulle Richard Gere charmkisa lika engagerat för Tibet om Bert Karlsson var Dalai lama?

Frågan gäller inte bara Richard Gere, förresten. Den gäller oss alla.

Det är klart att kineserna inte ska skjuta tibetaner. Det är klart att de inte borde få styra och ställa som de vill, däruppe vid Världens tak.

Förresten, det är klart att kommunistpartiet inte ens borde få styra och ställa i Kina. Men jag bara undrar: hur mycket handlar egentligen om det och hur mycket handlar om...

Ja, det finns ett engelskt ord: likeable. ”Behaglig, tilltalande, sympatisk”, står det i lexikonet. Vissa människor är helt enkelt likeable.

Andra är det inte. Ibland gäller det hela nationer.

Kosovo bestämde sig för att starta eget för några veckor sedan. Serbien protesterade. De radade upp argument mot att erkänna Kosovo. Alla som brydde sig om saken visste att flera av de där argumenten var ganska bra. EU:s stats- och utrikesministrar visste det definitivt.

De fick vrida diplomatiskan till bristningsgränsen, för att inte låtsas om det. Kanske till och med förbi bristningsgränsen.

Det är ett ”unikt fall”, sa Carl Bildt. Gång på gång. Han visste.

Och ändå. Det gick knappt att skrämma fram en omdömeslös doktorand som tog serbernas parti. Varför?

Jag tror att det beror på att serber inte är likeable.

Västs bild av serbisk kultur är att den är aggressiv, pompös, chauvinistisk och fylld av kränkt bitterhet. Trista, otrevliga typer. Serbien kanske har rätt i sak, men det är fel nation. Så ingen bryr sig. Not likeable. Tibet, däremot...

Här sitter vi i ett andligt utarmat väst. Så får vi höra om ett sagorike i öst. De mediterar och klär sig i skynken. De talar i aforismer och predikar kärlek. De upprätthåller uråldriga traditioner och utstrålar exotisk mystik.

Det är som Deepak Chopra, fast på riktigt.

Kan man vara mer like- able? Inte sedan Gandhi tog av sig sin västerländska advokatkostym och vann alla västerlänningars hjärtan, har något varit så rätt.

Jag säger inte att tibetanerna inte förtjänar självbestämmande. Jag säger bara att om Tibet, allt annat lika, befolkades av serber och Bert Karlsson var deras reinkarnerade lama, skulle Richard Gere vara upptagen av annat.

Vi med.