Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Littorin, det blev rena pannkakan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Helena Thorin sitter i ett skruvstäd.

Klämd mellan politiska ambitioner.

Och krass privatekonomisk verklighet.

Regeringens ledstjärna är arbetslinjen. Det är alltid bättre att jobba än att inte göra det i alliansens värld.

Rader av förändrade regler har haft målet att pressa ut människor från olika former av ersättningssystem till arbetsmarknaden.

Tanken är god. En åldrande befolkning kräver att de som kan jobba gör det. Alternativet är inte attraktivt, det är ekonomiskt moras.

I april infördes ännu en av dessa regler. På förslag av arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin begränsades möjligheten att få a-kassa på deltid till 75 dagar.

Syftet var tveeggat. Arbetsgivare skulle känna pressen på sig att erbjuda heltid i stället för deltid. De deltidsarbetslösa skulle känna pressen att byta jobb om de inte kunde få heltid.

– Regeringen anser inte att det är rimligt att arbetslöshetsförsäkringen ger utfyllnad till personer som år efter år arbetar mindre än de skulle vilja, hävdade Littorin.

Som sagt – tanken är god. Men ibland håller inte ens de bästa tankar för verklighetens prövning.

Kramfors är en avfolkningskommun. Under de nio första månaderna förra året minskade befolkningen med 98 till 19 565 personer. Året innan var minskningen ännu större.

Där bor Helena Thorin som har försörjt sig på tre jobb som timvikarie inom omsorgen. Hon har haft a-kassa på deltid. Men nu är det slut.

Sett ur Helene Thorins perspektiv hade hon två privatekonomiska alternativ att välja mellan. Antingen sluta jobba. Eller sluta stämpla.

Eftersom det första alternativet är förmånligare så valde hon det – på uppmaning av arbetsförmedlingen och sin a-kassa.

Arbetslinjen har alltså förlorat. Till förmån för bidragslinjen som alliansen skulle uttryckt saken – åtminstone före

valet.

De skärpta reglerna verkar över huvud taget inte fått den positiva effekt som regeringen hoppats på. Enligt Statistiska centralbyrån senaste arbetslöshetsstatistik är 289 000 undersysselsatta, de vill jobba mer än de gör. Bara tusen personer färre än vid samma tid förra året.

Det var väl inte det som var meningen, Littorin?

Följ ämnen i artikeln