Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Falukorvs-Fredrik kanske ville ha sill

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-11

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Klasskrigets frontlinje låg under helgen vid Kalmarsund.

Rapporterna om att Fredrik Reinfeldt, statsminister, tackade nej till personalmatsalens stekta salta sill då han besökte Oskarshamns sjukhus, har chockerat många. ”Flera i personalen” vid matsalen uppges ”känna sig sårade”.

Sådana känslor är inte att leka med. Det hela kunde ha slutat i revolution, med fastighets- och förmögenhetsskattebefriade miljonärer dinglande i de kommunala lyktstolparna. Att det inte blev så beror nog bara på att sockerberoende, fattiga svenskar var alltför upptagna med att länsa sina påskägg.

Vi som minns att statsministerns favoriträtt är falukorvsgryta, inte hummer, anade redan från början att något inte stämde. Och mycket riktigt: den beslutsamt folklige Fredrik Reinfeldt avvisade inte alls erbjudandet om stekt salt sill. Han fick aldrig möjligheten.

En videoupptagning i Smålandsnytt avslöjar att sjukhusledningen, på eget bevåg, fattade beslutet att sillen inte dög åt statsministern. Fredrik Reinfeldt höll helt enkelt med, på det medgörliga sätt som moderna politiker har, i rädsla för att uttrycka en fast åsikt i onödan.

Sjukhusledningen hade antagligen kunnat bjuda statsministern vad som helst – pölsa, kruskakli, aphjärna – och han skulle, i sin iver att vara till lags, ha låtit sig väl smaka med samma tacksamma min. Det som nu erbjöds var i?stället kyckling ur kantin i tre varianter: färserad med harissakryddor, som klubbor med limesmak och i form av ugnsbakad filé.

Det är här det verkliga mysteriet uppstår.

Kycklingen beskrivs som ”lyxmat” från ”en av Oskarshamns finrestauranger”.

Men hur jag än slår i gourmetkatalogen Guide Michelin kan jag inte hitta någon lista över ”finrestauranger” i Oskarshamn. Inga stjärnor. Faktum är att guiden inte innehåller någon krog i Oskarshamn, över huvud taget.

Det är nära till misstanken att inte bara svenska folket blivit lurat av sillhistorien. Det verkar som om statsministern själv blivit dragen vid näsan, när han givits intrycket att Oskarshamn är en gourmetstad.

Kanske har han sig själv att skylla. Den som baserar sin diet på falukorvsgryta kan antagligen inte skilja en lyxfärserad kyckling från en alldeles vardagligt färserad kyckling, om de kommer flygande då han gapar.

Johan Hakelius