Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

I natt kan allt hända

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-06-13

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Junilistan kan skrälla - och kd kan floppa

Valrörelsen har varit avslagen som gammal pilsner.

Men valnatten ser ut att bli otroligt spännande.

Vad som helst kan hända.

Jag ska kryssa för en egen favorit i dag. När får jag veta om hon kommer in i parlamentet?

Valet i dag är i sig fantastiskt. Aldrig tidigare har väljare i 25 länder gått till val samtidigt för att utse ett gemensamt parlament.

För bara 15 år sedan fanns inte sju av länderna: Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Tjeckien, Slovakien och Slovenien. I dag går innevånarna till val med samma självklarhet som en belgisk eller en svensk väljare.

Vid den här tiden 1989 delade fortfarande muren Berlin i två delar och en mindre synlig järnridå Europa i två hälfter. En demokratisk och en totalitär.

Den som hävdar att utvecklingen går bakåt har alltså fått ett handfast motbevis. Det går framåt, fast kanske inte lika snabbt som vi skulle önska.

Valrörelsen har varit förfärande tam. Men valnatten kan bli en natt av sensationer. Opinionsundersökningarna är ovanligt skakiga, många har fortfarande inte bestämt om de ska rösta och i så fall på vad.

Sensation 1. Nybildade junilistan är EU-skeptiskt men vill inte att Sverige lämnar EU. Om partiet kniper ett mandat i parlamentet är det en sensation. Sarajevolistan gjorde ett försök att komma in 1995. Men de fick bara en procent av rösterna. Så brukar det gå för nybildade partier utan pengar och organisation.

Sensation 2. Alla skulle nog bli överraskade, och ganska lättade, om valdeltagandet blir högre än i förra och förrförra EU-valet: 39 respektive 42 procent. Men då satsade partierna mer än de gjort nu.

Sensation 3. Kristdemokraterna fick 7,6 procent och två mandat i förra valet. Men i natt löper de stor risk att åka ur parlamentet. En kalldusch för nyvalde partiledaren Göran Hägglund.

Sensation 4. Också centern riskerar att försvinna från EU-parlamentet. Trots sin begåvade valslogan om att göra EU-samarbetet "smalare men vassare".

Sensation 5. Både socialdemokraterna och moderaterna ser ut att göra sina bästa EU-val hittills.

Socialdemokraterna har inte i något tidigare EU-val lyckats kravla sig över 30-procentsnivån. Nu tyder opinionsmätningarna på att det kan bli betydligt mer.

Moderaterna har pendlat mellan 20 och 23 procent men kan lyckas bättre i natt.

Sensation 6. På onsdag kväll blir det klart vilka personer som har röstats in i EU-parlamentet. En av dem som drivit entusiastiska personvalskampanjer är Anna Hedh (s), EU-motståndare, som står på 31:a plats på EU-valsedeln. Det vore en praktsensation om hon kom in. S-ledningen vill inte riktigt erkänna att de fortfarande har en ja- och en nej-falang.

Sensation 7. Om kristdemokraterna, mot förmodan, tar ett mandat kan det gå till abortmotståndaren Lennart Sacrédeus. Han blev inkryssad i förra valet och kan lyckas igen.

Klockan 21 stänger vallokalerna. Förbered dig på en spännande kväll.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln