Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Korkat, kungen!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-02-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han fördöms av hela riksdagen - men Persson håller tyst

Det finns tyvärr inga förskönande omskrivningar.

Kungens uttalanden är korkade.

kan utlösa kris Kungaparets statsbesök i Brunei upprör riksdagen. Men statsminister Göran Persson och utrikesminister Laila Freivalds kan inte säga något. Det skulle utlösa en konstitutionell kris eftersom det skulle bli uppenbart att regeringen saknar förtroende för statschefen.

För en gångs skull är riksdagen enig. Från höger till vänster fördöms kung Carl XVI Gustafs prisande av den öppna och nära atmosfären i enväldets Brunei.

De enda som håller käften är statsminister Göran Persson. Och utrikesminister Laila Freivalds.

De kan helt enkelt inte säga vad de tycker om kungens inhopp i debatten. Det skulle utlösa en konstitutionell kris eftersom det skulle bli uppenbart att regeringen saknar förtroende för statschefen. Åtminstone i denna fråga.

Freivalds är knäpptyst

Lika omöjligt är det för Persson och Freivalds att hummande instämma i kungens uttalanden. Dels för att de inte gör det. Dels för att

regeringen skickat med statssekreterare Krister Nilsson från miljödepartementet på Bruneiresan för att framföra kritik mot sultanatets brist på demokrati och mänskliga rättigheter.

Alltså är Göran Persson och Laila Freivalds tysta. Knäpptysta.

Den 29:e sultanen av Brunei, Hassanal Bolkiah, är envåldshärskare. Han är själv premiär-, försvars-, finansminister och ÖB. Val har inte hållits på mycket länge. Två dagstidningar finns, båda ägs av prinsar vid hovet. Regeringen kan låta fängsla misstänkta utan rättegång.

Men det bekymrar inte kungen, statschef i den parlamentariska demokratin Sverige. Ett land där det till skillnad från Brunei råder religionsfrihet.

Kungen kan inte tänka sig ett mer öppet land. Sultanen har en "kolossal närhet" till sitt folk.

Som exempel anför kungen sultanens veckoaudiens i samband med fredagens besök i moskén. Då får nästan vem som helst prata med sultanen.

"Öppet sinnelag"

Lika imponerad är kungen av det årliga födelsedagsfirandet. Under två dagar inbjuds 40 000 personer som får trycka sultanens hand.

Varje år far sultanen dessutom ut i byarna på ett slags eriksgata. Även detta ser kungen som ett exempel på ett öppet sinnelag.

Enligt regeringsformen spelar statschefen en mycket underordnad roll. Han inviger riksdagsåret och hålls i övrigt "av statsministern underrättad om rikets angelägenheter".

Ingenting tycks alltså hindra kungen från att ha samma nära förhållande till folket som hans vän i Brunei.

Tänk er en födelsedagsfest på kungliga Djurgården på valborg. Kungen bjuder på flammande brasor, korvgrillning och tal till våren. Och som grädde på moset skaffar han sig arbetsskador genom att trycka tiotusentals undersåtars händer.

Satte i gång att babbla

Eller varför inte en mottagning på inre borggården varje söndag efter högmässan i Storkyrkan? Det är inte säkert att det skulle bli en publiksuccé. Men lite motgångar får en kung på jakt efter sitt folk bereda sig på.

Resor i landet gör kungen och drottningen redan. Men formerna kan säkert förbättras med inspiration från Sydostasien.

Statsbesöket ifrågasattes så snart det blev känt. Varningsklockorna har alltså ringt. Men kungens slutsats blev inte att han skulle hålla sig till sina vanliga utslätade, på gränsen till meningslösa, uttalanden. I stället satte han i gång att babbla.

Det är obegripligt korkat.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln