Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Personalen måste välja mellan pest och kolera

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-03-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om ett annat företag ställt samma ultimatum hade det blivit ett oherrans liv.

Men halvstatliga SAS kan låta personalen välja mellan sänkt lön och sparken. Utan att hela havet börjar storma.

Senast i eftermiddag ska facken vid SAS ha gett besked. Antingen går de med på att jobba mer till lägre lön. Eller också fattar styrelsen i kväll beslutet att lägga ner en rad verksamheter. Det leder till nya avskedanden.

SAS ledning ägnar sig alltså åt utpressning. Personalen tvingas välja mellan pest och kolera. Antingen behåller de jobbet till sämre villkor. Eller också utsätter de sig för risken att bli en av dem som får gå.

Staten största ägaren

Det handlar om en råbarkad marknadsanpassning som sannolikt skulle vara omöjlig att genomföra utan massiva protester om det inte handlade om SAS.

Svenska staten är SAS största ägare med 21,4 procent av aktierna. Danska och norska staten äger 14,3 procent var. Tillsammans äger de tre länderna alltså halva flygbolaget.

Styrelsen, där Systembolagets vd och Göran Perssons hustru Anitra Steen är svenska statens representant, har godkänt SAS-ledningens upplägg.

I alla andra sammanhang skulle det betraktas som en absurditet att en tidigare statssekreterare (s) och representant för regeringen (s) går med på att sänka de anställdas löner med tio procent.

Men kanske är det så att både ledning och personal nu tvingas betala för gamla synder. Ägaravtalet mellan Sverige, Norge och Danmark har lett till strukturer och avtal som är ineffektiva och dyra.

Saknar motsvarighet

Men SAS har också ett löneläge som praktiskt taget saknar motsvarighet i branschen. Enligt Harald Rosén, generalsekreterare i Svenskt flyg, har kabinpersonalen på SAS dubbelt så mycket betalt som sina kolleger på British Airways.

Scandinavian Airlines System säljer biljetter till samma priser som lågprisbolagen. Men de betalar samma löner som på monopoltiden när de kunde ta vilka priser som helst. Det är ohållbart och därför står SAS där de står just nu.

Med sänkta löner och mer jobb ska personalen hjälpa SAS att överleva. Det brukar aldrig fungera. Men kanske är SAS ett undantag - också på den punkten.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln