Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Klä dig som ett luder - uppfattas som ett luder

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-14

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var i förra veckan och artikeln om Idoljuryns mobboffer handlade om en tjej med bröst. Inget ovanligt med det, men den här tjejen hade en riktigt raffig porrurringning. Inget ovanligt med det heller, när man tänker efter.

Hursomhelst hade Idoljuryn sagt åt henne att hon borde hänga in dem. Det här var minsann ingen porrfilm. Tjejen var kränkt.

Ja, storyn låter säkert bekant, även om ni inte läste den.

Det finns två sätt att förhålla sig till sånt här. Det ena är det obligatoriska i artiklar av det där slaget. Det går ut på att alla, särskilt tjejer, har rätt att se ut precis som de vill. Alla har rätt att "uttrycka sin personlighet", till exempel genom att visa brösten, utan att bli hånade.

Det andra sättet går ut på att allt har konsekvenser. Folk reagerar på vad man säger, vad man gör och hur man ser ut. Klär man sig som ett luder, riskerar man att uppfattas som ett luder.

Så ungefär. Det är den enkla versionen. Nu blir det lite mer komplicerat.

Om man skriver en sån där artikel, som på ytan försvarar var och ens rätt att okommenterat visa brösten, vet man ju nämligen en sak: En hyfsad andel av dem som läser artikeln håller inte med. Och det är egentligen för dem man skriver. Poängen med att låtsas ställa sig på den kränkta tjejens sida är i själva verket att ge alla läsare en möjlighet att kränka henne igen. Att fnysa "häng in dem" vid köksbordet. Envar sin egen Idoljury.

Dubbelspel, alltså.

Och nu blir det än mer komplicerat. För är det någon som tror på att tjejer med porrurringningar hoppas att ingen ska bry sig om deras bröst?

Jag tycker att det är en intressant fråga. Något av kärnan i alltihop. Själv tror jag att man väljer en porrurringning just därför att man VILL att folk ska titta på ens bröst. Inte som en feministisk markering. Utan av samma gamla grottiga skäl som placerat bröst på tittartoppen lika många årtusenden som Benny Anderssons Orkester har veckor på Svensktoppen.

Det man som bröstvisare däremot INTE vill är att brösttittaren ska tala om att han begripit vad man vill. För då blir det pinsamt för bröstvisaren. Och då måste bröstvisaren spela kränkt för att rädda ansiktet.

Trippelspel, alltså. Slutsats? Tja, inte vet jag. Köp en polotröja, kanske.

Johan Hakelius