Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Gay och god skall modern människa vara

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-30

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är faktiskt en fördel att inte bo i Stockholm. Bor ni i Stockholm måste ni ta med er barnen och besöka festivalen personligen. Köpa korv, le, ha roligt. Visa att ni minsann känner igen en förtryckande heteronorm när ni ser den. Mor ror. Pappa har kjol.

Har ni giltigt skäl att befinna er på annan ort räcker det att läsa tidningen utan att göra miner. Underskatta bara inte allvaret i uppgiften. Aldrig en uttröttad suck. Aldrig en kritisk åsikt. Aldrig en kommentar som kan verka ironisk. Inte ens när ni - en gång till - ser bilder på en lesbisk transvestit med världsrekord i piercing och sugrörsinsemination.

Nej, här gäller det att hålla ögonbrynen ohöjda. Gay och god skall människan vara. För nu är det Pridefestival. Det politiskt korrekta Sveriges nationalhögtid. Som julen för oss som firar Kalle Ankas födelse, eller vad det nu är vi firar.

Hipp, hipp hurra! Bara Holland slår Sverige i homovänlighet, fick vi veta i en av de första av veckans oändliga rad av homonyheter. Och snart kanske den första lagliga homoadoptionen är ett faktum. Uppåt, framåt, mittåt! Ruttna tomater på alla som tänker illa därom. Eller åtminstone ett rejält homofobpris. Helst båda.

Och medierna. Gud välsigne dem. För 95 procent av journalistkåren och hundra procent av medierna vet att fira som det firas bör. Den politiska korrekthetens högtid är förstås även mediernas högtid. Inget uppslag är för stort, ingen reporter för upptagen, inget ämne viktigare.

Folkbildning, kallas sånt. För ni kanske sitter där ute i buskarna och undrar. Undrar varför ingen brydde sig om att skriva om det jättelika scoutlägret ni ordnade. Eller varför det inte är lika viktigt att berätta om vad pensionärer tycker. Eller varför ingen bryr sig om alla de tusentals som engagerar sig i hembygdsföreningar.

Ni undrar därför att ni är folk. Därför att ni behöver bildas. Bildas till att begripa att scouter inte är hippa. Panschisar inte är inne. Och hembygdsföreningar inte rätta och radikala.

Kanske är du rent av bög eller flata. Kanske undrar du om det innebär att du måste springa runt halvnaken på stan den här veckan. Om du måste vara politiskt korrekt.

Jojomän. Det måste du. För du tror väl inte att homosexualitet bara är en sexuell läggning? Du tror väl inte att det är din ensak vem du älskar och älskar med? Nänänä. Homosexualitet har blivit en ideologi. Och du måste vara fotsoldat i Prideparaden.

Begriper du inte det? Är du homofob, din fikus?

Johan Hakelius