Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Förbudet de rika helst vill slipp(s)a

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-26

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ni kanske hörde det där om slipsarna i Davos? Jaså, inte?

Så här är det: världens rikaste och mäktigaste var i Davos fram till i går.

Davos ligger i Schweiz och har sån där snö som ser ut att vara köpt över diamantdisken hos Tiffanys. Den glittrar på ett särskilt dyrt sätt. Och där, i ljusreflexerna, satt alltså de rikaste och mäktigaste och pratade om vad de ska göra med världen. Världen är besvärlig, men är man rik och mäktig måste man ändå bry sig.

Noblesse oblige, som det hette förut. Adelskap förpliktigar.

Tanken är den att de rika och mäktiga ska släppa loss i Davos. De ska vara lite avslappnade och lättillgängliga och prata direkt med varandra. Inte genom sekreterare. Men alla som har varit på konferens vet att sån där påbjuden naturlighet lätt blir pinsam. Man måste få lite hjälp. Bryta isen. Kontaktlekar i mysbelysning, dansband, eller åtminstone lite byxvarm hotellrumswhisky.

I Davos kom de på det där med slipsarna.

Man får inte ha slips i Davos. Om man har slips får man böta fem schweizerfranc till Unicef. Det är Unicef som bryr sig om världens barn och brukar sälja julkort när det är dags för sånt.

Det kanske inte låter så där vilt-och-galet-lampskärm-på-huvet. Men man förstår av de generade minerna på pressbilderna att det är ganska vågat. De har till och med gjort en särskild skylt. Den är rund och föreställer en överstruken slips. Ungefär som parkering förbjuden.

Att döma av slipsknutens storlek är det en exklusiv windsorknut, inte en vanlig, medelklassig four-in-hand, som suttit modell.

Och bredvid skyltarna står alltså de professionella slipsbärarna och rodnar. De ser ut ungefär som montörer på Volvo om de plötsligt upptäckte att verkmästaren skickat dem på nudistkonferens.

Jo, skratta du. Men nog är det lite synd om stackarna? För vad är det för poäng med att tjäna ihop miljarder, om man knappt vågar ta av sig slipsen när man är klar? Om Povel Ramel åkte ned och sjöng "Ta av dig skorna" skulle nog världens rikaste och mäktigaste skräckslaget söka skydd i närmaste limousin.

Inte vet jag vad man borde göra åt det. Men jag kommer att tänka på Adam Alsing. Han har satt igång en ny runda av Big Brother nu. Ärligt talat är man ganska trött på det där. Ett gäng Svenssons instängda i ett vardagsrum.

Inte så mycket skojigare än att stirra på sitt eget.

Men Adam måste man gilla. Ingen kan vara vulgär med sådan värdighet som han. Han fullkomligt strålar av välvilja, trygghet och värme, utan att vara det minsta mesig. Får folk att ha roligt och slappna av.

Till nästa år, när de rika och mäktiga låser in sig i Davos, borde de hyra in Adam. Jag har aldrig sett honom med slips. Och ändå är han inte ett dugg generad.

Johan Hakelius