Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Kristi brud & bin Ladin drömmer samma dröm

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-07

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Pavarotti, den världsberömde tenoren, har fått nya tänder. Uppgiften är inte bekräftad. Officiellt. Men om ni såg honom på tv häromkvällen vet ni vad jag talar om.

Tänder är väldigt personliga. Om man byter ut dem blir det aldrig riktigt samma sak. Nya tänder ser lånade ut. Ungefär som kostymerna på de där studenterna som rusat runt överallt den senaste veckan. Kostymen och studenten är liksom inte ett. De har fortfarande en del att tala om, innan de kan umgås otvunget.

Så såg Pavarotti och hans tänder ut. En relativt ny bekantskap. Artig och lovande, men ännu osäker.

Det är svårt att inte lägga märke till sånt.

En av de vanligaste drömmarna lär vara att man tappar tänderna. Nästan alla drömmer om det då och då. Vaknar med en pirrande känsla i tandköttet och känner efter lite med tungan. Jodå, de sitter kvar. Vickar inte. Bara en dröm.

Tänderna är förstås en symbol för något annat. I drömmen. Något som har att göra med rädsla och osäkerhet. Det är en uppmunt-rande tanke att nästan alla har den där drömmen ibland. Tony Blair och Bill Gates. Horace Engdahl och Kristi brud. Usama bin Ladin och Madonna. Alla låter de ibland en prövande tunga löpa över tänderna när de vaknar. Åtminstone statistiskt sett.

Det är något att minnas. Särskilt i tider när folk försöker verka väldigt säkra. På sig själva och på det mesta.

Ni har nog inte missat de fula affischerna inför EU-parlamentsvalet. De sitter på alla möjliga ställen.

Min favorit är den på moderaten Charlotte Cederschiöld. Hon poserar på huk bredvid en blodtörstig schäfer och en polis som inte fick med sitt huvud på fotot.

Det är en väldigt tysk bild. Östtysk, nästan. Ordnung. Ingen diskussion. Man vågar knappt gå mot rött om den finns i närheten.

Sossarna kör en mjukare linje. Mest porträtt på trygga, kända ministrar som vi inte kan rösta på i just det här valet. Men de vill absolut övertyga oss om att det här valet är precis som vilket val som helst. Höger- vänster. Inget snack om saken. De ser väldigt säkra ut.

Fast säkrast är folkpartiet. Deras kandidater gör v-tecknet redan på affischerna. Trots att inte en enda röst räknats än. Tvivlare göre sig icke besvär.

Är det konstigt om man undrar? Frågan är, kort sagt, om de där kandidaterna någonsin drömmer om tandlossning på nätterna?

Man hoppas det. För saken är ju den att till och med en megastjärna som Pavarotti blir alldeles mänsklig när han är lite osäker på sina tänder.

Johan Hakelius