Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Gränsen mellan rött och blått på väg att suddas ut

Socialdemokraterna vill tvinga alla att ta gymnasieexamen.

Regeringen tycker det räcker att man går folkhögskola.

Är det skillnaden mellan rött och blått?

Superveckan i svensk politik rullar vidare. I går presenterade Social­demokraternas ekonomisk-­politiska talesperson Magdalena Andersson sitt partis alternativ till regeringens vårbudget. På söndag möts alla partiledare i SVT för att diskutera ­alternativen, den första partiledardebatten för nye S-ledaren Stefan Löfven.

Men är alternativen tydliga?

I ett S-lett Sverige införs ett utbildningskontrakt för arbetslösa under 25 år utan gymnasiekompetens. En individuell utbildningsplan ska leda till gymnasieexamen. Den som inte fullföljer planen får inga pengar från det offentliga. Inte ens socialbidrag.

I alliansens Sverige går den unge arbetslöse utan slutbetyg från gymnasiet i stället en tre månaders kurs på närmaste folkhögskola. Syftet är skaffa sig en plan för fortsatta studier.

Är skillnaden avgrundsdjup? Nja.

Utbildningsvikariat är ett nygammalt inslag på S-paletten. Det går i korthet ut på att en anställd vidareutbildas medan en ­arbetslös vikarierar för henne eller ­honom. Arbetslivserfarenhet, lön under en period och referenser är moroten för den arbetslöse. Gratis kompetensutveckling av personalen är grädden på moset för arbetsgivaren.

Vikariaten har hyllats på båda sidorna av blockgränsen. De infördes ursprungligen av regeringen Ingvar Carlsson (S) 1991. Men överlevde båda statsministrarna Carl Bildt (M) och Göran Persson (S) innan de skrotades på nyårsafton 1997. Nu vill alltså Socialdemokraterna återinföra dem.

Ett annat slagnummer i det i går presenterade S-alternativet är en nationell innovations­beredning som enligt Stefan Löfven har som mål att få fram fler varor och tjänster som Sverige kan exportera. Statsministern ska leda ­rådet.

Alliansens version heter Framtidskommissionen och leds av Fredrik ­Reinfeldt. Det kartlägger Sveriges framtida utmaningar och ska presentera sina slutsatser nästa vår.

Milsvitt mellan lösningarna? Knappast.

Socialdemokraterna vill inrätta traineeplatser för arbetslösa under 25 år som gått ut gymnasiet. Och för akademiker under 29 år som saknar jobb.

Regeringen satsar i stället på praktikplatser för dem som fyllt 25 och är ­utan jobb. Syftet är att man utöver praktiken ska få ­yrkesorientering, arbetslivserfarenhet och stärka yrkeskompetensen.

Skillnad? Den ena sidan satsar på dem som är ­under 25. Den andra på dem som är äldre än så.

Val handlar, såklart, om att välja. Men skillnaden mellan rött och blått är inte alltid lika avgrundsdjup som toppspelarna framställer det. Eller hur?

Följ ämnen i artikeln