Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Världen kan bli lite bättre att leva i

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-03-11

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett stopp för barnporrsajter kanske kan stoppa hela industrin

Telia och de andra svenska internetoperatörerna har helt enkelt inte råd att avstå.

Vem vill anlita en firma som inte gör allt som går mot barnporr?

Att ta porrbilder på barn är förbjudet. Att visa och sprida porrbilder med barn är också olagligt.

Trots det finns det barnporr. Enligt organisationen Ecpat, som arbetar mot barnsexhandel, ökar antalet kommersiella sajter med barnporr.

Maffiakopplingar

Man kan nämligen tjäna grova pengar på barnporr. Det gör skrupelfria individer, en del med kopplingar till maffian i det gamla Sovjet.

British Telecom var först i världen när de förra sommaren blockerade sina användare från att komma in på barnporrsajter. Vodafone i Storbritannien följde efter liksom Telenor i Norge.

I går morse meddelade Telia att de inte tänkte följa efter. Filtret som tar bort oönskade sajter uppfattades inte som "riktigt säkert".

Surfarna har makt

I går kväll ändrade sig Telia. Nu har de en positiv inställning och ska pröva om det är möjligt.

Det kommer även de andra svenska internetoperatörerna att göra. Barnporr är en avskyvärd verksamhet där djupt amoraliska människor tjänar pengar på att barn utsätts för övergrepp.

De bolag som inte gör allt som står i deras makt för att förhindra spridningen av barnporr löper stor risk att skita ner sitt varumärke. Vanliga hederliga surfare kan välja ett annat, och i deras tycke, bättre bolag.

I den bästa av världar innebär en mer begränsad tillgång till barnporrsajter att industrin inte blir lika lönsam. Banditerna som tar bilderna och lägger ut dem på nätet kan hitta andra, och förhoppningsvis mindre motbjudande, områden att tjäna pengar på.

I så fall har världen blivit lite bättre att leva i.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln