Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Det kommer att gå åt ett digitalt helvete

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-24

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om några veckor stänger de av tv-sändningarna på Gotland och det är klart att det kommer att gå åt helvete.

Visst, de stänger bara av de ANALOGA sändningarna, i stället blir det DIGITALA sändningar. Nya, hypermoderna sändningar som ger bättre bild, bättre ljud, större valfrihet och sannolikt botar mjäll, liktornar och hemorrojder också.

Men, men. Det är klart att det kommer att gå åt helvete.

Jag har ingen aning om hur många gotlänningar som förberett sig. Som skaffat en digitalbox (digitallåda heter det inte, för det låter för töntigt) till varje tv. Men jag vore inte ett dugg förvånad om det inte är särskilt många. Så, den 19 september, säger det bara "plopp". Svart.

Det finns en Digital-tv-kommission. Jag undrar om den begriper vad den satt i rörelse. För ibland är det ju så. Ur tekniska tråkbeslut som ingen orkar bry sig om, växer gigantiska händelser. Första världskriget sägs

ibland ha brutit ut på grund av att tågtidtabellerna såg ut som de gjorde. Och nu digital-tv på Gotland.

Vad tror ni händer, när en försvarlig andel gotlänningar sätter sig ned - nykokt kaffe i kannan, köpebullar på fatet - och klickar på Sportnytt, men allt är svart?

Ibland tänker jag mig det som en beskrivning i en framtida historiebok:

"Regeringen och Digital-tv-kommissionen hade behandlat vad som var en genomgripande samhällsförändring som om den var en teknisk fråga. Redan på kvällen den 19 september rapporterades det om oroligheter i Roma och Burgsvik.

Den 20 hade de spridit sig till Visby. Den 22 började uppretade gotlänningar söka sig till fastlandet. Regeringen försökte stävja vad som allt mer liknade regelrätta upplopp. Gotlandsbåtarna förbjöds att lämna hamn, men färjetrafiken togs den 25 över av lokalbefolkningen.

Några veckor av samhällelig oro följde, men den 10 oktober, när även tv-sändningarna i Gävle stängdes av enligt plan, blev det snabbt klart att regeringen förlorat kontrollen över landet. Göran Persson flydde i regeringsplanet till Oslo. Den 13 oktober utropade en provisorisk gotländsk-gävleborgsk regering: Sveriges analoga stater."

Detta blir en spännande höst. För det är klart att det kommer att gå åt helvete. Om det inte smågnäller på som vanligt, förstås.

Johan Hakelius