Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Val – men inga tal

Omvalet i Västra Götaland har helt glömts bort av politikerna

TALANDE TYSTNAD  Inga debatter, inga tal, kanske inte ens en tv-sänd valvaka. Västra Götalandsregionens omval berör 1,2 miljoner människor – men engagerar inte partiledarna.

Hört något vallöfte på sistone? Tänkte just det.

Men om elva dagar går var åttonde svensk till val.

Omvalet i Västsverige är det glömda valet som knappast ens partiledarna bryr sig om.

HAR GLÖMT VALFLÄSKET  Statsminister håller också låg profil inför det stora valet i väster.

Omvalet i Västra Götaland är egentligen en skandal. Röstmottagarna skötte sig så illa att hela landstingsvalet måste göras om.

Åtminstone 164 röster var, av olika skäl, helt fel. Och eftersom det bara fattades 16 röster för att Centern skulle få ytterligare ett mandat blir det omval.

Vi ondgör oss gärna över det amerikanska valsystemet där Bush kunde vinna över Gore trots att han fick färre röster. Och för att väljare i Florida skulle perforera sina valsedlar och givetvis gjorde fel. Hur kan man välja genom att göra hål i en kartongbit? Fånigt.

Men vi själva är alltså inte heller felfria.

Omvalet i Västra Götaland är det utan jämförelse hittills största omvalet i Sverige. Drygt 1,2 miljoner människor eller var åttonde svensk väljare får, eftersom röstmottagarna klantade sig, åtta månader efter det ordinarie valet rösta igen.

Man skulle lätt kunna få för sig att det var intressant för de politiska partierna.

Man skulle kunna tänka sig att de skulle tycka det var kul att hålla tal, svara på frågor och kolla det folkliga stödet.

Men det verkar inte så. Det råder ingen valfrossa i det politiska Sverige. Tvärtom, nödgas man nästan säga. Det är nästan iskallt.

Av de åtta riksdagspartierna är det bara hälften som har omvalet på startsidan på nätet. KD, MP, S och V tycker att ett val för 1,2 miljoner människor är så ointressant att det inte förtjänar att synas där.
 

Det är inte bara häpnadsväckande. Det är dessutom ett hån mot de väljare som vill sätta sig in i vad de olika partierna tycker i olika frågor i Västra Götaland.

Det planeras inga partiledardebatter och om det blir någon valvaka i SVT är oklart. I tablån finns ingen plats.

Störst anledning att satsa på valet har Socialdemokraterna. Valet i Västra Götaland är Håkan Juholts chans att bevisa att han är en valvinnare.

Följdriktigt satsar Socialdemokraterna mest pengar av alla partier, nära sju miljoner, på valet.

Men under valveckan planerar Juholt inga besök i regionen. Han var där förra veckan och det får räcka.

Hans främste motståndare, Fredrik Reinfeldt, är däremot på plats. Både i slutet av den här veckan och under nästa.
 

Det vore mycket underligt om det ingick i den socialdemokratiska planeringen att fortsätta backa i det enda svenska valet före 2014.

Det är nu Juholt måste ändra bilden av sitt parti. Från förlorare till vinnare.

Men i en lokal Sifoundersökning som publicerades i går backar Socialdemokraterna med 3,3 procentenheter jämfört med valet i höstas och landade på 27,6 procent. Vind i seglen? Knappast.

De rättrogna påpekar att detta är ett lokalt val och sjukvårds- och kollektivtrafikfrågor bör dominera debatten. Rikspolitikerna från Stockholm bör inte blandas in, i alla fall inte för mycket.

Det är möjligen en hederlig hållning. Men i Sveriges största omval finns inga traditioner att försvara. Där gör man vad man vill.

Följ ämnen i artikeln