Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Arbetslösheten vägrar att sjunka

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-10-15

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om problemen bara fanns på Saab i Trollhättan vore det enkelt. Men arbetslösheten ökar över hela landet.

Redan i dag varslar Saab Automobile 540 anställda vid fabriken i Trollhättan om uppsägning. De kan sälla sig till de 47 000 andra som i år fått besked om att de kommer att bli av med jobbet.

I riksdagens partiledardebatt i förrgår skröt statsminister Göran Persson om framgångarna för den svenska ekonomin. Produktiviteten ökar, inflationen är låg och exportmiljarderna rullar in.

Färre jobb än 2003

Persson har givetvis rätt i att det finns ljuspunkter. Men det finns också problem. Till dem hör arbetslösheten, som vägrar sjunka.

Varje månad i år har arbetslösheten varit högre än den var motsvarande månad förra året.

Ams har färre jobb att förmedla jämfört med förra året. Även denna dystra siffra gäller samtliga av årets månader.

Arbetslösheten bland de yngsta ökar kraftigt. I gruppen mellan 16 och 24 år är arbetslösheten hela 14,1 procent, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån i går.

Även de långtidsarbetslösa blir fler. I september hade 84 000 personer varit utan jobb i minst sex månader. Det är 22 000 fler än förra året.

Ambitionen finns

Regeringen har satt kampen mot arbetslösheten högst upp på dagordningen. Målet är full sysselsättning. Avståndet dit är långt - 344 500 personer närmare bestämt. Så många var helt arbetslösa eller sysselsattes av Arbetsmarknadsstyrelsen i september.

Regeringens ambitioner är det alltså inget fel på. Däremot vet herrarna och damerna i Rosenbad inte vad de ska göra för att nå sitt mål.

Man har dessutom konsekvent underskattat problemet. Hösten 2001 trodde man att arbetslösheten året därpå skulle bli sex procent. Den blev 6,6. Hösten 2002 uppskattade man också att arbetslösheten året därpå skulle bli sex procent. Den blev 7,1. I år angav man 6,9 procent som den troliga siffran. Så låg har inte arbetslösheten varit någon enda månad.

Tillväxten upp

Arbetslösheten ökar trots att ekonomin i övrigt går som tåget. Så sent som i går reviderade Riksbanken upp tillväxten med flera tiondels procent. Det har nästan alla andra prognosmakare också gjort.

Motsägelsen väntar fortfarande på sin förklaring. Vissa talar om tillväxt utan jobb, jobless growth. Andra säger att jobben kommer - sedan. Vänta bara.

Näringsminister Leif Pagrotsky snickrar just nu på ett stödpaket för Trollhättan med omnejd. Regionens konkurrenskraft ska stärkas - på lång sikt. Vad sägs om en liknande insats - för hela landet?

Arbetslösheten i år

analys

Följ ämnen i artikeln