Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Partierna ska tala om varifrån de får pengarna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-03-03

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Socialdemokraterna har mest pengar och är största parti. Moderaterna har näst mest pengar och är näst störst.

Kan man köpa sig makt i Sverige?

Partierna har sedan 50 år tillbaka en frivillig överenskommelse om att redovisa sina inkomster. Systemet fungerar dåligt.

En statlig utredning har nu gjort en översyn och lade i går fram sina förslag. De vill ha en betydligt bättre redovisning av varifrån partierna får sina pengar. De ekonomiska redogörelserna ska dessutom vara möjliga att jämföra med varandra.

Kan makt köpas?

Bakom dividerandet om pengarna döljer sig en obehaglig fråga. Nämligen om det går att köpa sig makt i Sverige.

Man kanske skulle önska sig att det räckte med ett bra budskap för att vinna val. Men fullt så idealistisk är inte tillvaron.

Utöver ett vinnande program krävs bland annat personal och en bra organisation. Det kostar pengar.

Socialdemokraterna har varit Sveriges största parti sedan revolutionsåret 1917. Det är också det parti som har mest pengar att röra sig med. Valåret 2002 uppgick inkomsterna på central nivå till nära 153 miljoner kronor.Men pengar betyder inte allt. Det är valet för två år sedan ett levande bevis för.

Moderaterna hade då en en central budget på drygt 138 miljoner kronor, knappt 15 miljoner mindre än (s). Partiet behöll visserligen platsen som näst största parti. Men trots den stinna kassan man fick inte ens hälften så många röster som socialdemokraterna.

Omdiskuterade är partiernas kopplingar till olika intressegrupper utanför den rena partipolitiken. Exempelvis LO:s stöd i form av pengar och personal till socialdemokraterna. Och näringslivets stödannonsering i moderaternas partiorgan.

Bidragen kan om man vill ses som ett försök att köpa sig makt. Genom att stödja den politiska verksamheten hoppas man få gehör för förslag som gynnar den egna verksamheten.

Allt ska redovisas

Utredningen föreslår nu att partierna ska redovisa alla former av inkomster. Alltså även stöd från företag, organisationer, föreningar och stiftelser. Gratisjobb från andra än partimedlemmar ska tas upp till det värde det betingar.

Det är bra. Blotta misstanken om att vissa försöker köpa sig makt och inflytande är stötande för demokratin. Med lite tur kan de nya reglerna vara i bruk redan till valet 2006.

Partiernas pengar

Det här ska partierna redovisa

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln